Italien lockar … igen

Privata bilder från Civezza på Blomsterkusten i Italien
Privata bilder från Civezza på Blomsterkusten i Italien

Härom kvällen tittade jag på Tv4´s nya program ”Drömmen om Italien”. Det fick mig att tänka på sommaren 2006 då jag reste med min familj ner till Ligurien i norra Italien. Vi hyrde ett riktigt pittoreskt stenhus i en liten bergsby som heter Civezza. Byn låg uppe på en bergskam med fantastisk utsikt över både berg och kust, med ca 10 minuters bilfärd ner till stranden. I byn fanns 3 restauranger, ett litet bageri och ingen som talade engelska. Civezza påminner väldigt mycket om Lapedona där Tv4 spelar in programmet.

Vi flög till Nice för att sedan med hyrbil ta den slingrande vägen in i Italien. Om jag minns rätt så körde vi igenom drygt 25 tunnlar innan vi kom fram. Det är en mycket vacker och dramatisk väg. Längs kusten i Ligurien finns det många fina små byar som inte är så turistiska, det är här italienarna själva semestrar. Det var här jag förstod varför det pratas så mycket om italiensk glass, det är ju magiskt gott. Ja, glassen är inte det enda som är gott i Italien. Oliver, pizza, pasta, risotto och jag minns framförallt en skaldjurssallad som jag beställde till förrätt en kväll. Det fanns inte ett enda salladsblad i den salladen. Det var bara skaldjur, vitlök, citron och vin. Mums, den glömmer jag aldrig.

I området runt omkring finns det mycket man kan göra förutom sol och bad. Varför inte äta din dyraste glass någonsin, det gör du i Monaco? Även om det är dyrt att vara i Monaco kan det vara kul att strosa över den välkända Formel 1 banan, kika på kändisarna stora yachts och njuta av alla snygga bilar som cirkulerar kring det kända casinot Monte Carlo.

Reser du med barn kan det vara kul med ett besök på det otroligt stora akvariet i Genova där bassängerna är gigantiska, fiskarna kan klappas och pingvinerna simmar för fullt. Det var väldigt fint, stort och uppskattat av både barn och vuxna.

Nice är också ett perfekt mål för en dagsutflykt. Här finns det bra shopping, fina restauranger och skön puls. Missa inte alla dessa underhållande rollerblade åkarna som finns på världskända Promenade des Anglais.

Så, nu sitter jag och min familj här igen och försöker boka in sommarens resa till Ligurien som vi förälskat oss så i. Kanske ses vi där?

Bergsbyn Civezza i Ligurien
Bergsbyn Civezza i Ligurien
Härliga olivlundar
Härliga olivlundar
Civezzas härliga trånga gränder
Civezzas härliga trånga gränder
Trånga gränder och stenhus i Civezza by
Trånga gränder och stenhus i Civezza by
Häftiga båtar i Monaco
Häftiga båtar i Monaco
Orginal Formel 1 bilen
Orginal Formel 1 bilen
Stort skepp utanför Genuas akvarium
Stort skepp utanför Genuas akvarium
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Golf – bästa resmål i Europa

Varje år delas det ut priser och utmärkelser från organisationen IAGTO –...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *