Utflykt i påsk – Ven

Förra året upptäckte jag Ven. Ven är en ö som ligger några kilometer utanför Landskrona här nere i Skåne. Fast jag bott i Malmö i många år har det inte blivit av att jag åkt dit. Vilken miss! Men, äntligen var det någon som tog tag i detta och fick mig att hänga med på utflykt. Ven är ungefär 7,5 kvm stort med ca 350 invånare. Man tar sig dit via en färja som går från Landskrona till Bäckviken. Överfarten tar 30 minuter och kostar 90 kr tor.

När man kommit fram promenerar man uppför en mindre backe, kan dock vara lite seg för den som har svårt att gå. Väl uppe på krönet finner man cykeluthyrningen. Man tar sig nämligen bäst runt på Ven med cykel. Man hyr en cykel över dagen, det finns både med korg, som tandem och med vagn för både barn och picknick. När man får sin cykel får man även en bra liten karta som visar hur man tar sig runt.

Ön är otroligt vacker, med flera fina gamla hus i vilka man kan se och köpa konsthantverk eller ta sig en fika. Många besökare tar dock med sig en egen picknickkorg och filt. Mysigt. Den danske vetenskapsmannen Tycho Brahe byggde på 1500-talet sitt slott Uranienborg och sitt observatorium Stjerneborg ungefär mitt på ön. På Ven ligger även S:t Ibbs kyrka vars äldsta delar stammar ända från 1100-talet.

Vi cyklade runt, fikade, åt glass i hamnen som kallas Kyrkbacken, upptäckte hus, njöt av utsikten och hade helt enkelt en härlig dag. Om du är i närheten under Påskhelgen och har möjlighet, ta färjan och upptäck Ven.

På väg från Landskrona till Bäckviken på Ven. Foto: privat.
Vilken cykel ska jag ta? Foto: privat
Fullt av glada cyklister framför mig. Foto: privat

Underbara hus! Foto: privat

Härlig utsikt från St:Ibbs kyrka. Foto: privat
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Spännande bilkyrkogård

Ibland när man talar resor och resmål glömmer man bort Sverige och...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *