Recept från Kenya

Många har följt vår gästbloggare Jarle Furali på äventyr i Kenya. Vi har fått flera frågor om mat och annat gott. Jarle har ordnat fram det här receptet på Mandazi som äts i Kenya. (Kenyanska Munkar)

Du behöver:
4-4 ½ dl vetemjöl
½ dl socker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk smör, rumsvarmt
2 dl vatten, ljummet
1/4 dl mjölk
1 ägg
7-8 dl neutral olja för fritering, t ex majsolja, eller rapsolja

Börja så här:
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smula sönder smöret i mjölblandningen. Vispa samman vatten, mjölk och ägg. Häll blandningen i skålen och arbeta ihop till en jämn smet med en slev.

Dags att fritera:
Häll olja i en tjockbottnad hög kastrull, upp till 5-6 centimeter från kastrullens botten. Eller använd en fritös. Hetta upp oljan till 170-180°. Kontrollera temperaturen med en stektermometer eller en bit vitt bröd, som ska bli gyllenbrunt på 1 minut.

Ha spisfläkten avstängd och ett lock i närheten. Om oljan blir för het kan den börja brinna och då sätter man på locket. Ta upp 1-2 matskedar av smeten och lägg ner i den heta oljan, det går lättast med två matskedar. Lägg i några klickar åt gången och fritera 2 minuter per sida, 4 minuter totalt. Bollarna ska vara gyllenbruna. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

Kenyanska munkar. Bild lånad från www.foodiewithfamily.com
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Äventyrsvecka – cykla runt Garda

Tour de France började i söndags, en av världens främsta cykeltävlingar som...
Läs mer

1 Comment

  • hej goda vän. jag undra om jag kunde få veta hur många munkar det blir av denna satsen :D våran grupp på mimers hälsar hjärtligt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *