Recept från Kenya

Många har följt vår gästbloggare Jarle Furali på äventyr i Kenya. Vi har fått flera frågor om mat och annat gott. Jarle har ordnat fram det här receptet på Mandazi som äts i Kenya. (Kenyanska Munkar)

Du behöver:
4-4 ½ dl vetemjöl
½ dl socker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk smör, rumsvarmt
2 dl vatten, ljummet
1/4 dl mjölk
1 ägg
7-8 dl neutral olja för fritering, t ex majsolja, eller rapsolja

Börja så här:
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smula sönder smöret i mjölblandningen. Vispa samman vatten, mjölk och ägg. Häll blandningen i skålen och arbeta ihop till en jämn smet med en slev.

Dags att fritera:
Häll olja i en tjockbottnad hög kastrull, upp till 5-6 centimeter från kastrullens botten. Eller använd en fritös. Hetta upp oljan till 170-180°. Kontrollera temperaturen med en stektermometer eller en bit vitt bröd, som ska bli gyllenbrunt på 1 minut.

Ha spisfläkten avstängd och ett lock i närheten. Om oljan blir för het kan den börja brinna och då sätter man på locket. Ta upp 1-2 matskedar av smeten och lägg ner i den heta oljan, det går lättast med två matskedar. Lägg i några klickar åt gången och fritera 2 minuter per sida, 4 minuter totalt. Bollarna ska vara gyllenbruna. Ta upp och låt dem rinna av på hushållspapper.

Kenyanska munkar. Bild lånad från www.foodiewithfamily.com
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Platser att inte resa till

Vi brukar ju skriva om underbara städer och stränder, dykvatten och golfbanor,...
Läs mer

1 Comment

  • hej goda vän. jag undra om jag kunde få veta hur många munkar det blir av denna satsen :D våran grupp på mimers hälsar hjärtligt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *