Central Park – New Yorks lunga

Mitt på Manhattan, mellan 110:e gatan i norr till 59:e gatan i söder sträcker sig Central Park, med sina 3,4 kvadratkilometer så är det ett perfekt utflyktsmål en solig dag i New York. Varför inte ta på dig löparskorna och ta ett varv runt Jacqueline Kennedy Onassis reservoaren? Eller varför inte hyra en båt och ro ut på en romantisk tur med din kära på sjön Central Park Lake. Under den varma halvan av året så är picknickkorg köpt på Whole Foods Market inte en dum idé. Parken stänger på kvällen, då är det förbjudet att vistas där, skaffa gärna en bra karta över området, som kan vara lätt att förvirra sig i annars. Som alltid bör man vara vaksam på sin omgivning, vissa delar av parken, som skogspartier är klokt att undvika liksom den delen som ligger norr om 95th street.

Många tror Central Park ägs och drivs av staden, så är inte fallet, en icke vinstgivande stiftelse driver parken som är helt konstgjord. Den skapades i mitten på 1800-talet utifrån efterfrågan från många medborgare. Ett lyckat drag med tanke på att Central Park är den mest välbesökta parken i USA med sina ca 25 miljoner besökare.

Ett av mina guldkorn skriver jag om i morgon, The Boat House i Central Park. Här serveras Twin Boathouse Burgers, ett måste för alla som älskar hamburgare samt om du är för underbara drinkar. För chokladälskare så är Chocolate Martini en klar hit! Andra ställen jag älskar att besöka är Bethesda Terrace Restroom som ligger ett stenkast söder om The Boat House. Här kan man sitta dagen lång och bara titta på alla människor. Visst det är i mångt och mycket mitt i turistsmeten men det är riktigt mysigt här. Flera olika typer av uppträdande sker på en vanlig dag, allt ifrån saxofonister till dansgrupper.

Strawberry Fields
8 december 1980 mördades John Lennon utanför sin bostad The Dakota Building vid Central Park West och nordöstra hörnet av 72th Street. Mitt över gatan i Central Park ligger minnesplatsen Imagine i Strawberry Fields. Platsen tillägnade Yoko Ono sin John Lennon och på platsen samlas fans och varje år på hans dödsdag hålls en minnesstund.

The Great Lawn ligger norr om The Boat House och är en av de mest kända gräsmattorna i världen. Här strosar allt ifrån kändisar och turister till vanliga New York bor. I parken finns även en zon, full med familjer och lekande barn. För dig som vill ha lugn och ro är det inte rätt del av parken att besöka. Metropolitan Museum of Art, inkräktar på en del av parken, men helt klart värt ett besök. Njut av Central Park, det kommer bli en parkfavorit. Inte undra på att den varit med i över 200 filmer!

All bilder av Niklas Jeppsson www.nikfoto.se
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Shanghai, Kina

Shanghai är Kinas största stad och ett av världens stora finansiella centrum....
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *