Grab a bite – in New York

New York har verkligen allt vad det gäller mat, från snabbmat till dyra fina middagar. Jag förbereder mig inför varje resa genom att tänka på vad jag skulle vilja testa. Om jag når 20% av mitt mål är jag nöjd, för tiden springer fort i New York.

I år ville jag testa Shake Shack. Allt jag läst var positivt. Det ligger mysigt på Madison Square Park. Redan första kvällen i New York så var det reklam för stället på tv. Deras milkshake är riktigt bra, men deras hamburgare var inte så bra som jag hoppats på eftersom de inte smakade så mycket. Så det här är ett ställe för att dricka en god Milkshake, men du hittar bättre hamburgare på andra ställen. Kön till stället brukar vara lång, så räkna med 30-40 minuters väntetid. Men jag gillar konceptet, kanske lite farligt att vara så inriktad på en smaksensation dock när det inte infrias.

En ny bekantskap för mig var L’Ecole på Broadway. Det drivs som en del av den franska kockskolan i New York. En trerätters lunch kostar 28 dollar, vilket är ett fynd. Maten är mycket vällagad och servicen är fantastisk. Enda som chockerade var att så många amerikaner envisades med att skära upp all mat och sen äta enbart med gaffel. Det är något jag aldrig kommer att vänja mig vid. Linnedukar och välklädd servis gör att stället känns riktigt lyxigt. Ett klart mål för varje besök i New York. Menyn finns på hemsidan!

USA har en butikskedja vid namn Whole Foods Market. Den etablerades i Austin Texas på 1980-talet och har sedan dess utvidgats år efter år. Det är en matkedja som satsar på närodlat och ekologiskt. Speciellt affären vid  Columbus Circle är värt ett besök. Förutom det normala utbudet kan du köpa mat som du kan äta direkt. Allt ifrån sushi och tårtor till soppor. Precis utanför kassorna finns en mathörna där du kan sätta dig ner och äta det du köpt. Fast den stora upplevelsen är att gå inne i butiken. Där är allt superfint upplagt. Grönsaksavdelningen till fiskdisken och allt där emellan ser fantastiskt ut. Du bara måste besöka stället.

Ett av årets överraskningar var The Boat House i Central Park, där jag hamnade av en ren slump. På menyn hade de Twin Boat House Burger. Det var utan tvekan den godaste burgare jag ätit. Köttet var helt otroligt mört med en kryddningen som slog allt. Inte nog att de har den godaste hamburgaren, de hade också härligt goda drinkar. Väl värt ett besök.

Har du bråttom i New York för att hinna med allt du vill göra, blir det lätt snabbmat via kedjorna. En som vi sällan hör talas om i Sverige är Roy Rogers. Deras ost och baconburgare är jättegod. Sen en runda in på Burger King, McDonalds, Pizza Hut mfl funkar. Det är aningen annorlunda och betydligt billigare än här hemma. Dock hoppar jag gärna över att äta just där när jag är i New York, det finns så många andra ställen. Upptäcker nu när jag kollar mitt inlägg att jag kanske framstår som någon slags hamburgergalning. Till mitt försvar får jag väl säga att det är svårt att undvika burgers i USA …

// Niklas

Alla foton tagna av Niklas Jeppson www.nikfoto.se
Taggar i artikel
, ,
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Glass – alltid gott

Glass – ett fryst livsmedel vars huvudingredienser oftast består av socker, äggula...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *