Times Square

Times Square – New Yorks turistmål nummer ett. Ljusreklam och byggnaderna runt om har i mångt och mycket blivit en bild av New York. Jag tycker detta är en självklar plats att besöka, mycket för allt ljus och alla människor. Fast låt mig börja med att säga direkt, ät inte här. Bo inte här. Det är för mycket aktivitet dygnet runt. Bo norr eller söder om. För här finns de värsta turistfällorna. Var även observant på dina värdeföremål samt de du reser med. Det är mycket lätt att bli av med varandra här.

Pulsen är hög av all trafik som passerar. Under de lite varmare månaderna om året hittar vi original som den nakna cowboyen, lugn han har stora badbyxor på sig, samt många många andra. Själv föredrar jag att komma hit när det blivit lite mörkt, det är då alla neonskyltar och jätteskärmar kommer till sin rätt. Första besöket går aldrig att beskriva. Det är så imponerande. Nästa besök blir inte lika mycket wow, men det är ändå en enorm stämning.

Jag tycker det är smartast att komma upp för sjunde avenyn söderifrån för att få den där rätta känslan. Det går så klart att komma norrifrån och från Broadway med, men jag tycker inte det ser lika bra ut i min kameralins. Självklart skall du gå hit och inte åka med tunnelbanan direkt hit. För det är verkligen mäktigt att till fots få denna visuella vägg som dyker upp. Resten av Manhattan känns väldigt mörkt och nedsläckt efter ditt besök. Din kamera kommer få för sig att det är dagsljus när du minst anar det, av de enorma tv-skärmarnas ljusdans.

Hur kom det sig att just den här platsen i New York har blivit så viktig? En naturlig orsak är att i sydöstra hörnet är ena änden av Lincoln Highway, den första vägen som korsade USA. Så kom du ifrån landet så var det här du kom in till centrum. Det har även inneburit att många hotell började byggas här och andra kommersiella byggnader. Det blev en naturlig katalysator för att fler liknande byggnader hamnade i närliggande kvarter. Så redan tidigt 1900-tal var detta de centrala delarna av Manhattan.

Genom åren har Times Square förfallit, så i mitten på 1990-talet bestämde sig borgmästaren Rudolph Giuliani att rensa ut kvarteren ifrån kriminalitet och vuxenunderhållning. Målet var att göra det både turistvänligt och säkert. Synliggöra polisen närvaro var en del i det hela. Andra delar var att försöka få in större mer “torgkänsla”. Ett stort antal teatrar togs över av det offentliga och antingen upprustades eller avvecklades. Detta gjorde mycket för att få tillbaka den positiva anda som området så akut behövde.

Times Square har verkligen hängt med i utvecklingen. Du kan idag koppla upp dig med ett gratis trådlöst nätverk. Det du behöver göra är att gå in på internet caféet på Broadway plaza, 43:e gatan, och anmäla dig sen kan du använda din dator/iPhone obegränsat kring hela Times Square. Passa på tex att skicka e-mail hem till dina nära och kära och meddela att du kommer posera framför Earthcams ena webcamera. Vinka hem helt enkelt!

// Niklas

Alla foton tagna av Niklas Jeppsson www.nikfoto.se
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Everglades Nationalpark

Vi fortsätter att berätta om nationalparker i USA. Vi har tidigare skrivit...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *