Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge – Förbindelsen till nya trendiga Brooklyn. Brooklyn Bridge är den äldsta hängbron i New York. Den förbinder Manhattan med Brooklyn. Byggandet av bron inleddes 1869 och slutfördes 1883. Brons totala längd är 1825 meter och dess bredd 26 meter. Den seglingsfria höjden är 41 meter vilket kan jämföras med Öresundsbrons 57 m. Bron används av biltrafik, cyklister och gående. Den nedre delen används till biltrafiken och den över för cyklister och gående. Självklart så används bron även till alla som passar på att jogga, utsikten från East River är helt underbar.

De flesta broar från samma tid har i mångt och mycket rivits eller gått sönder. Brooklyn Bridge är ett undantag just för att brons konstruktörer, John Roebling och Washington Roebling, gjorde den 7 gånger så stark än vad som hade behövts. Brons visuella uttryck klassas som neo-gotisk och inspirerade många andra byggnadsverk. Under många år var brons pelare de högsta byggnadsverken i västvärlden.

Den 11 september så upplevde bron sin största påfrestning. När folk flydde ifrån södra delarna av Manhattan efter terrorist attackerna så var det så pass många på bron att den började självsvänga. Tack vare brons starka konstruktion höll den, men många upplevde en stor otrygghet. Fast i valet att stanna kvar på Manhattan utan andra transportmedel, tunnelbanan stoppades helt, så var det ändå de flesta som valde bron. Den dagen användes inte bara det övre däcket för gående utan även det nedre, för att kunna svälja alla människors flykt ifrån södra delarna av Manhattan.

Brooklyn har på senare blivit riktigt trendigt. I Brooklyn bor 2,5 miljoner invånare, hade det varit en egen stad så hade det varit den fjärde största staden i USA. IKEA var en av många som har öppnat i Brooklyn de senaste åren. Området mellan Brooklyn Bridge och Manhattan Bridge kallas för Dumbo. Det är just nu det trendigaste området att köpa lägenhet på. Hyrorna har ökat enormt har nästan kommit ikapp Manhattan. Från att ha varit ett område för konstnärer på 70-talet till hippt och inne 2010. Närheten till Wall Street spelar in och det är svårt att få tag på lägenheter på Manhattan. Känslan i området är speciell.

Brooklyn erbjuder mycket. Det är lite mer downtempo och det känns mer “Cosby” än Manhattan. Det finns mycket att göra. Ett utflyktsmål om du tycker om öl är Brooklyn Brewery. Bryggeriet startades 1987 och har snabbt vuxit till ett välrenommerat märke. De har allt ifrån ljus lager till mörk mustig öl. På fredagar mellan klockan 18-23 har de happy hour. Då kan du njuta av god öl tillsammans med massor med trevliga människor. Kom i god tid är ett viktigt tips, för sittplatserna är begränsade och stället är populärt. Det finns ingen mat på stället, men personalen hjälper dig med att beställa pizza ifrån någon av alla pizzerior som har utkörning. Stämningen är nästan familjär och det är lätt att träffa nya bekantskaper. Det är jeans och t-shirt som gäller, inte något snofsigt.

Ja, det här inlägget sammanfattar min vecka som gästbloggare hos Flygstolen. I morgon kör tävlingen igång där du kan vinna en resa för två med hotell till New York. Hoppas att mina texter och bilder inspirerat dig att vilja åka dit eller att längta tillbaka om du varit där förut. Lycka till i tävlingen!

Allt gott! // Niklas

Niklas själv på Brooklyn Bridge. Alla foton av Niklas Jeppsson.
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Sydneys stränder

En av anledningarna till att jag älskar Sydney är dess närhet till...
Läs mer

1 Comment

  • Vandrade över denna fantastiska bro våren 2010. Känslan var enorm, helt fantastiskt att se alla vyer och utsikten man bara sett på TV. Jag vill verkligen ta den promenaden igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *