Barcelona och Gaudí

God morgon måndag, vår tävling fortsätter där första priset är en resa för två till New York och andra priset är en resa för två till Barcelona. Många tänker på arkitekten Gaudí när man hör Barcelona. Antoni Gaudí föddes 1852 i Reus, Katalonien. Gaudí är känd för sin organiska stil med surrealistiska drag. Han var mycket temperamentsfull. Han påstod själv att hans dåliga humör var det enda i hans liv han aldrig lärde sig att kontrollera.

Hans mest kända byggnad är Temple Expiatori de la Sagrada Família (Heliga Familjens Botgöringstempel). Basilikan började byggas 1882 men är fortfarande långt ifrån klar. Bland annat återstår byggandet av det centrala kyrktornet. Det finns planer på att färdigställa kyrkan till år 2026. Gaudí själv var av åsikten att byggandet skulle pågå under flera hundra år. Basilikan besöks av flera miljoner turister varje år, vilket gör den till en av Spaniens främsta sevärdheter. Inträdesavgifterna är idag de enda medel som bekostar det fortsatta bygget, som ägs av en privat stiftelse.

Gaudí själv dog 74 år gammal överkörd av en spårvagn 1926. Halva Barcelona var klädda i svart vid begravningståget, för att ge sin sista hyllning till en man som varit mycket populär, men som få egentligen hade träffat personligen. Han begravdes i kryptan till den byggnad som han hade vigt 43 år av sitt liv åt, La Sagrada Familia.

Barcelona är en underbar stad, som vi verkligen rekommenderar. Vår tävling pågår tom. tisdag i nästa vecka. Lycka till!

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Vinnare av resan till Antwerpen

Tack för alla roliga, fiffiga texter! En hel del på rim och...
Läs mer

1 Comment

  • Har man varit en gång i Barcelona så vill man bara tillbaka så ofta man kan. Folket, vänligheten, maten och sevärdeheterna detta finns inte någon annan stans.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *