Paris och tre kända damer

Louvren med Flygstolen
Louvren med sin glaspyramid i Paris. Bild lånad av www.liberty-international.org

Något som ligger mig varmt om hjärtat är konsten. Då är det självklart att man vill besöka Louvren när man är i Paris, ett av världens mest besökta museer som ställer ut både antik och modern konst. Kanske känner du igen Louvren från filmens värld. Den spelar en stor roll i Dan Browns Da Vinci-koden.

Det första kungliga Louvreslottet började byggas redan på 1100-talet som skydd från vikingarna. Därefter har det förändrats, rivits och återuppbyggts av flera kungar, arkitekter och kejsare. Louvrepyramiden i glas som ligger inne på gården lät uppföras under president Mitterrands tid och är en del av entrén till museet. Den inverterade pyramiden är ett ljusinsläpp till ett affärscentra som ligger framför Louvren. Genom glaset kan man se ner till markplanet.

Förutom tre välkända damer; Mona Lisa, Venus de Milo och The Victory of Samothrace, finns här många tavlor av världens mest kända konstnärer såsom Rembrandt, Rubens och Michelangelo. Här finns 35 000 konstverk indelade i åtta avdelningar. Ta på bekväma skor, det är ändlösa korridorer och trappor med magnifik konst att beskåda. Däremot är det snart inte tillåtet att fotografera alls längre. För varje år stänger museet av mer och mer avdelningar för fotografering.

De tre damerna då, den första, Mona Lisa, hänger bakom reflexfritt pansarglas i en klimatkontrollerad miljö. Tavlan är målad av Leonardo da Vinci på 1500-talet i olja på en träpannå som mäter 77 x 53 cm. Enligt Guiness rekordbok är det världens högst värderade konstverk.

venus de milo
Venus de Milo. Bild lånad från http://www.sailingissues.com/

Skulpturen Venos de Milo är från antikens Grekland, den är över två meter hög och är daterad till ca 130 f. Kr. Man tror att konstnären hette Alexandros från Antiochia.

Winged Vicotry med Flygstolen
Winged Victory. Bild lånad från amyandkelly.com

The Winged Victory of Samothrace är en marmorskulptur daterad till ca 190 f Kr. Den skapades till ära av segerns gudinna Nike, och ett stort sjöslag. Skupturen upptäcktes på 1800-talet och har funnits på Louvren sedan 1884. En av världens mest berömda skupturer som mäter pampiga 328 cm.

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Nya Zeeland

Solen strålade och värmen slog emot oss när vi klev av planet...
Läs mer

1 Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *