Antwerpen – Schelde och Rubens

Skyline Antwerpen
© Toerisme Antwerpen

Schelde – tidernas livslinje

Antwerpen har floden Schelde att tacka för sin existens och välfärd. Över århundraden har staden och hamnen expanderat till en maritim storstad. Hamnen är idag den näst största i Europa och en av de ledande i världen. Antwerpen är också en av de snabbast växande hamnarna för turism med två marinor, olika förtöjningsplatser för kryssningsfartyg och en fullt utrustad kryssningsterminal i närheten av centrum.

Från esplanaden har man en magnifik utsikt över den mäktiga floden med de stora kryssningsfartygen. Det är här man ska sitta med en kall öl och blicka över vyerna och hämta andan efter en händelserik dag innan kvällens gastronomiska intag. Eller varför inte avsluta kvällen här med en kaffe medan du tittar ut över floden där stadens lampor och ljus från fartygen blänker i vattnet likt Antwerpens alla diamanter.

Rubens
Teckning av Rubens. Bild lånad från codart.nl

Rubens – ett mångsidigt geni

 

Antwerpen har inspirerat många, en av de mest kända konstnärerna i världen, Peter Paul Rubens, levde och verkade här fram till sin död 1640. Han anses vara den störste nordeuropeiske barockmålaren någonsin, han var oerhört framgångsrik.

Hans arbete kan ses i hela världen, från London till Washington, hans inflytande på den samtida konsten var enorm och han hade många elever. I Antwerpen kan du besöka hans bostad och arbetsplats. Ett femtiotal målningar och oljeskisser visas permanent. De flesta har aldrig lämnat byggnaden och gjordes på plats för flera århundraden sedan. Han är begravd  i S:t Jakobs kyrka. www.museum.antwerpen.be/rubenshuis

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Southern Highlands Highlights

Höga bergstoppar, gröna dalar och fantastiska vyer. Södra Ecuador är som taget...
Läs mer

3 Comments

 • Vill besöka Rubens arbetsplats och hem!
  Vinner resan till Antwerpen – eller vem?!

 • Antwerpen – modernt och historiskt så det förslår…
  Hoppas såklart att jag resan får!

 • Vill åka och se Rubens konst för att få en riktigt skön tröst
  för kvinnor som jag som har både rumpa och bröst
  hans konst ger självkänslan en jättehärlig stärkande röst!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *