Pojkar i kjol – Skottland del 2

Jag ska ta er tillbaka lite i tiden. Året är 1992 och jag är i Skottland för första gången med min familj. Plötsligt ser jag en grupp äldre män (när man är 6 år så klassificeras alla över 15 till gruppen äldre män). Men det är något som är lite märkligt med dessa män – de har kjol! Vid sex års ålder, jag lekte med barbiedockor i mina rosa klänningar och killarna på dagis lekte tjuv och polis i lektåliga kläder, så hade jag inte sett en man i ”tjejplagg”. Idag har jag något annorlunda syn på män i kjol, dock kan jag fortfarande bli fascinerad av denna kulturstarka tradition och hur skottar stolt går i sina kiltar.

Upptäck Skottland med Flygstolen.se
Foto: Frida Andersson

Skottland är ett stolt land och hängivna till gamla traditioner. I vilket annat land skulle man fira in nyår med att stå barbent i kjol utomhus i minusgrader. Visst kan jag tänka att whisky från Skottland, som till exempel Johnnie Walker, eller skotsk öl som den populära (och enligt mig mycket goda) Tennent’s hjälper till att hålla värmen. Trots det vill jag ge en eloge till skottar som riskerar köldskador på rumpan för att hålla på traditioner medan de flesta svenskar hoppar över små grodorna på midsommar så fort det kommer ett litet stänk från ovan.

Se Skottland med Flygstolen.se
Foto: Frida Andersson

Skottars hängivenhet till traditioner syns inte bara på högtider som nyår eller vid bröllop (se bilden nedan). På en restaurangen Kilted Skirlie vid Loch Lomands södra del (restaurang att rekommendera med god mat och fantastisk utsikt) hittade jag denna kilt hängande inramad på väggen. Tyvärr vet jag inte historien om just denna kilt men jag delar gärna med mig av lite info om kiltar som jag har fått genom min kära vän wikipedia.se .

Se Skottland - res med Flygstolen.se
Foto: Frida Andersson

Kiltens historia sträcker sig minst till slutet av 1500-talet. Trots att kilten är en symbol för traditionell klädnad i det skotska höglandet är denna traditions nationella tillhörighet relativt ung. Det var först under 1800-talets romantik kilten började förknippas med skottar och blev så småningom adopterad av folket i låglandet och av skottar som bodde utomlands, främst i USA. Andra keltiska folkslag (som t.ex irländare eller walesare) har också låtit kilten bli en del av den nationella kulturen, även om i mindre utsträckning. Kjolar som var besläktade med kiltar hade för länge sedan blivit glömda i andra kulturer där de var vanliga förr såsom i Gallien och Skandinavien. Den detalj som i första hand skiljer en kilt från en kjol är att den inte har någon lodrät söm, utan hålls ihop av ett spänne. Eftersom inte kilten har några fickor så bärs en liten väska frampå magen. Det går åt cirka 7 meter tyg för att göra en kilt.

Om man är cool – är det aldrig fel med kjol!

Frida

rabattkod_paketresa flyg och hotell med flygstolen

Några prisexempel:
Flyg till Edinburgh
Från Stockholm ca 2000:- BMI British Midland via London
Från Göteborg ca 2500:- BMI British Midland via London
Från Köpenhamn ca 2000:- QI Cimber (direktflyg från Köpenhamn)
Hotell i Edinburgh
Roxburgh hotell *** mellanklass 1530/natt för ett dubbelrum inkl frukost
Budget Herald House Hotel ca 1000/natt för ett dubbelrum inkl frukost

Vår kundtjänst når du här: 0771-290 290 eller 0771 – flygstolen

Skrivet av
Mer från Flygstolen

100 skäl att besöka Storbritannien

Nu är det 100 dagar kvar till invigningen av OS i London....
Läs mer

1 Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *