Budapest – både bad och kultur

Nemzeti galÇria
Budapest – en stad som framgångsrikt blandar historia med utveckling.

Budapest erbjuder upplevelser och underhållning som passar både barnfamilj, par och den som är sugen på party och äventyr. Här finns många bra restauranger, billiga hotell och ett minst sagt pulserande uteliv. Staden är en av de mest bevarade efter andra världskriget, här finns många vackra byggnader och gamla monument, varvat med hus, kyrkor och nya hotell.

Budapest är känt för sina bad, ett mecka för hälso- och termalbad. Här finns massor av spabehandlingar såsom vattenterapi, massage och fysioterapi. Vattnet kommer från varma källor, äkta termalvatten ska innehålla kalcium–magnesium-hydrokarbonater, klorider, sulfater och alkaliner med hög fluorid koncentration. Vattnet ger symptomlindring för bl.a. artros, ryggbesvär, osteoporos samt lindring efter större ortopediska ingrepp. Ett bad i Budapest är en härligt uppfriskande upplevelse!

Gellertbadet i Budapest flyg med flygstolen
Det vackra Gellertbadet.

Det vackra Gellertbadet är byggt 1918 med imponerande arkitektur. Här finns ett stort utbud av pooler i olika temperaturer både utomhus och inomhus. Här erbjuds alla slags skönhetsbehandlingar, relaxavdelning och givetvis vattenterapier.

Den ungerska Statsoperan ligger på vackra Andrássy Avenue. Här bjuds på balett och opera av världsklass. En av Ungerns främsta  arkitekter, Miklós Ybl, har ritat byggnaden som stod färdig 1885. Auditoriet är dekorerat med mer än 7 kg guld.

Se opera i budapest-boka med flygstolen
Inne i det vackra operahuset.

Ni som varit på festival i Sverige tex. Malmöfestivalen, känner säkert till Langos. Det är en populär ungersk matträtt som består av friterat bröd som ofta serveras med gräddfil, riven ost, fetaost, eller pudrad med socker och sylt. En klassisk langos brukar serveras penslad med vitlöksvatten. Namnet Lángos kommer från ungerskans Láng, som betyder flamma.

ät langos i budapest
Mums! Ungerska Langos. Populära även hemma i Sverige.
paprika
Gulasch (gulyás) är bara en av alla rätter som det ungerska köket bjuder på.

Ungern är känt för sina paprikaodlingar och sitt paprikapulver. Bristen på styrka hos paprika beror på en recessiv gen som upptäcktes här. Gulasch (gulyás) är bara en av många goda ungerska rätter. Förrätten fiskarsoppa (halászlé) – är jättegott, dock inget för fiskbenshataren – kan även ätas som huvudrätt med mycket bröd eller pasta.

Blir du nyfiken på Budapest? Här hittar du resor, hotell och hyrbil. Hoppas din onsdag blir härlig!

Ungersk folkdans. Samtliga bilder © Ungerska Turistbyrån. 
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Australien – Western Australia

“Om du vill ha en ovanlig semester, res till en ovanlig destination”....
Läs mer

5 Comments

  • Gellertbadet är säkert hur trevligt som helst på sommaren. :-) På vintern är det tyvärr inte så mycket att hurra för. Vi kände att när vi nu ändå var i Budapest fick vi ju allt ta och gå dit men om det var värt pengarna vet jag inte..

  • Budapest är alltid står nr.1 för oss eftersom den erbjuder både intressanta kulturer och själva landet med trevliga mäniskor.
    Vi hoppas får åka dit någon gång!

  • Så fina bilder! Och vilken bra reklam för Budapest. Mycket trevligt skrivet. Har du besökt fler länder/städer och beskrivit?

  • Hej Ankie, tack för fina ord :) Ja, jag har skrivit en hel del i vår blogg som jag hoppas kan falla dig i smaken. Allt från Hawaii, USA till lilla Gränna vid Vättern. // Madeleine

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *