Äventyrsvecka – Inkariket Peru

Mytomspunna Inkastaden Machu Picchu
Mytomspunna Inkastaden Machu Picchu i Peru.

Idag beger vi oss till västra Sydamerika och landet Peru. Här bor drygt 28 miljoner människor som talar spanska eller quenchua. Huvudstaden Lima, Kungarnas stad,  ligger vid Anderna och floden Rímac. I mer än 300 år var Lima den viktigaste staden i Sydamerika. Dagens Lima är en blandning mellan arkitektur, vackra trädgårdar och parker, kommersiella distrikt, konstgallerier och restauranger. Denna kultur och konstskatt har fått hela den centrala delen av Lima upptagen i Unesco´s världsarvslista.

Flyg till Lima Peru med Flygstolen
Dagens Lima, historia och modern utveckling i samklang. Bild wikimedia.

I Peru ligger Sydamerikas största sjö, Titicacasjön, 19 mil lång som längst. Stora floden Amazonas som börjar uppe i Anderna på 3700 m höjd, flyter igenom Perus gräns och regnskogar för att mynna ut i Atlanten. Här lever många djur, bl.a den hotade rosafärgade amazondelfinen som kan bli mellan 2-3 meter lång.

Peru var centrum för det mäktiga indianriket Inka från 1400-talet till 1532 då spanjorerna erövrade landet åt den spanska kronan. Inkafolket underkuvade andra folkgrupper i västra Sydamerika tills de till sist blev den största och mäktigaste kulturen. Då sträckte sig riket från Colombia, Bolivia, Equador och Peru till Chile och Argentina. Enligt Inkafolket var bergen gudar, som man bad och offrade till. Inka var titeln på Inkarikets härskare, han var solens son och titeln ärvdes.

Cusco res med flygstolen till Peru
Staden Cusco på 3400 m höjd. Bild från wikimedia

Inkariket eller Tawantinsuyo, existerade under en relativt kort period, cirka 300 år. Cusco var Inkarikets huvudstad. Mittpunkten i riket var Soltemplet Inti-Huasi i tempelområdet Coricancha. Härifrån strålade gränslinjerna för de fyra områdena ut efter väderstrecken. De fyra rikenas land som Peru då kallades. Cusco ligger på 3400 m höjd. Här bor i dag ca 350 000 invånare. Namnet Cusco betyder navel på Inkaspråket quenchua.

Maccu Picchu Peru med flygstolen
Den glömda Inkastaden Macchu Picchu i Peru.

Inkariket är känt över hela världen. Machu Picchu, som ligger på en 500 meter hög bergstopp med stupande sidor åt nästan alla håll, ca 80 km från Cusco och nära orten Aguas Calientes, är en välbevarad berggstad som anses ha byggts av inkan Pachacuti omkring 1440. När spanjorerna erövrade landet, kom man aldrig till Machu Picchu, man visste inte ens om stadens existens. Kanske behövdes inte staden längre då spanjorerna erövrade landet.

Ett av de tåg avsedda för turister som trafikerar Cusco-Machu Picchu.

Den övergavs och glömdes bort för att återupptäckas 1911 av lokala bönder då en skogsbrand bröt ut. Det skrevs böcker och artiklar om staden och nyheten om den glömda Inkastaden spred sig över världen. Massturism har ändå lyckats undgås eftersom det är krävande att ta sig hit. Det finns tåg, den sista vägförbindelsen upphör ca 2,5 timmes tågresa från staden. Tåget kör i zick zack 800 m uppåt, en dagstur brukar börja 6 på morgonen med besök i Machu Picchu och hemkomst till Cusco igen vid 22 på kvällen.

Inkaleden i Peru
Inkaleden. Vandring i fyra dagar för att nå mytomspunna Inkastaden Machu Picchu.

Ett populärt alternativ är även att fotvandra längs Inkaleden. Man får inte lov att vandra här på egen hand, det behövs ett avtal med en av de arrangörer som erbjuder vandringar. De tillhandahåller en guide, tält och bärare för mat och dryck. Det kostar mellan 1500-2000 kr och tar fyra dagar.

Inkaleden i Peru
Undrar vad som väntar runt hörnet? 500-åriga Inkaleden i Peru.
peru med flygstolen
Längs den häpnadsväckande Inkaleden i Peru.

Inkaleden är mer än 500 år gammal. Trots att det är  kallt (ta med underställ) soligt, (ta med solskydd) snö, ändlösa trappor upp och ned, väckning kl 04 sista dagen för att nå Machu Picchu till soluppgången så är det en makalös upplevelse som är vida omtalad.

Inkaleden i Peru
Man ser nästan den gamla Inkakulturen framför sig.
Inka i Peru
Inga vanliga semesterbilder! Forna kulturen Inka i Peru.

Exempel på arrangörer för att vandra Inkaleden:

Llama Path
Peru Treks
Andean Treks

Om man inte föredrar det mer lyxiga alternativet att hyra en helikopter och flyga upp.

Pachacuti Inkahärskare på 1400-talet
Staty i byn Ollantaytambo av Pachacuti – Inkahärskare på 1400-talet 

Machu Picchu är sedan länge med på Unescos världsarvslista, numera även ett av världens sju nya underverk. Unesco är en förkortning av United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Ett av FN´s fackorgan med syfte att verka för fred och säkerhet.

Ett av Unescos uppdrag är att upprätthålla tre listor med objekt av stort värde för hela mänskligheten:

Världsarvslistan – platser som är av stort natur- eller kulturvärde
Mästerverkslistan – muntliga och ogripbara mänskliga mästerverk
Världsminneslistan – dokument eller samlingar i bibliotek eller arkiv

Är du intresserad av att resa hit?

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Chicago O’Hare – världens sämsta flygplats?

Jag har rest en del, men inte sett världens alla hörn. Men...
Läs mer

1 Comment

  • Det skulle vara som en dröm gick i uppfyllelse att få åka till sydamerika.När man ser bilderna(ovan) så är det svårt att föreställa sig att det finns så vackra platser i vår värld.Det är som bilder som man endast sett från naturprogram på tv.Bara tanken att få uppleva detta någon gång i sitt liv ger mig gåshud.Mvh Anna från regninga Göteborg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *