Äventyrsvecka – Utforska grottor

Mammoth cave - res med flygstolen
Yes, nu är det dags att bege sig in i grottan, häng med!

Världens längst kända grottsystem Mammoth Cave National Park ligger i Kentucky USA. Här har man hittills utforskat 590 km. Grottorna får bara besökas med en guide.

På andra plats bland grottornas Hall of Fame kommer Hölloch grottan i Schweiz. Den är 196 km lång med ett djup på nästan en kilometer.

En hel del människor ägnar sig åt grottkrypning, vilket brukar betraktas som en hobby. De som däremot utforskar grottor professionellt med ett vetenskapligt syfte kallas speleologer. I Sverige finns en organisation, Sveriges Speleologförbund. Speleologer dokumenterar grottans uppbyggnad, fysiska egenskaper, historia, livsformer som finns i grottan och de processer som leder till att grottor skapas och förändras.

Entrén till Mammoth Cave i USA. Vi går in!
Entrén till Mammoth Cave i USA. Vi går in!

Grottkrypning innebär en hel del utmaningar, självklart beroende på vilken grotta man besöker. I de enklare grottorna räcker det oftast med en hjälm, oömma kläder och en bra ficklampa.

En del grottor har dock smala passager där man behöver klämma sig igenom. Det är viktigt att man utforskar i sällskap och att man har extrabelysning med sig om grottan är lång.

Mammoth Cave National Park
Vilken upplevelse. Så länge man inte behöver pressa sig igenom någon smal passage:)
Mammoth Cave Tour - boka med flygstolen
Man går in i grottan i grupp med en guide. Spännande!
Drapery Room i Mammoth Cave Kentucky USA
Drapery Room i Mammoth Cave. Wow, naturen är fantastisk!

De riktigt avancerade grottorna kräver även klättring. Här klättrar man tvärtom till skillnad från vanlig bergsklättring eftersom man börjar på den högsta punkten och klättrar nedåt. Här behövs rep!

Grottutforskning
Ingen hiss för fyra personer direkt, men vilken spektakulär upplevelse!

Vissa grottor har delar i vatten, så här behöver man kanske dyka och utrustning för detta. Om grottan är stor behöver man även ta med sig utrustning för övernattning.

Vatten i grottan
Ok, här stannar amatörerna och speleologerna tar över. Vilken tur!

Smala passager och riktigt svåra utmaningar är inga hinder för de som är kallade. Den här passagen hade gett mig panik men för andra är det bara lite trångt på vägen till nya äventyr. Lyckligtvis behöver man inte klämma sig fram mellan klippblock och lera, man kan bara njuta av att andra utforskat och tillhandahåller utbildade guider som berättar spännande historier och fakta om platsen man befinner sig på. En sak är säker, det här är upplevelser man minns!

Utforska grottor
Oj, nu är det försent att ångra den där efterätten man tryckte i sig.
Spännande grottor - res med flygstolen
Så vackert, som på en annan planet.

Intresserad av att resa hit? För att komma hit flyger du till Cincinatti i Kentucky. Vi har självklart flera alternativ till boende på vår webbsida som du hittar här

Flyg Stockholm – Cincinatti
fr. 5683 kr (4-18 sep.)

Boka flyg

—————————————-

Flyg Köpenhamn Cincinatti
fr. 6181:- (15-29 sep.)

Boka flyg

—————————————-

Flyg Göteborg – Cincinatti
fr. 6045 kr (6-17 sep)

Boka flyg

—————————————

Hyrbil
från 280:-/dag
Boka hyrbil

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Prag – mysigt och imponerande

Idag beger vi oss till Prag, huvudstad och största stad i Tjeckien....
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *