Glass – alltid gott

Italiensk glass
Italiensk glass - vem kan stå emot?

Glass – ett fryst livsmedel vars huvudingredienser oftast består av socker, äggula och mjölk eller grädde. Glassens historia började redan för flera tusen år sedan – men man vet inte exakt när. I gamla skrifter står det hur kineserna gjorde glass redan 3000 f. Kr. I det gamla Rom åt man glass som bestod av sötat och kryddat vin som man blandade med snö och ibland med mjöl. Eftersom snön hämtades från bergen, var glass någonting dyrt och främst för överklassen.

Under 1200-talets Europa, började man använda tekniken att frysa glass i behållare omgiven av vatten, salt och salpeter. Detta var något som Marco Polo tog med sig hem från sina resor i Kina, en konst som italienarna sedan utvecklade till fullo. Även araberna tog till sig traditionen att göra glass, man började med att frysa fruktpuréer, sorbet, vars ord stammar från arabiskans sharbet.

Den glass som görs i Italien idag, gelati, har sitt ursprung ur både sorbet och glass. I Sverige blev glass först populärt på 1800-talet när Gustav III introducerade den. Det ansågs först inte hälsosamt att äta frusen mat, men den synen försvann snart. I kokböcker från slutet av 1800-talet finns ofta 20-30 olika recept på glass., vilket visar vilken oerhörd popularitet glassen fick och har än idag.

Hemmagjord glass
Hemmagjord glass. Extra mycket choklad. Såklart.

Med en glassmaskin kan man göra glass själv. Man ställer glassbunken i frysen ung. 16 timmar innan det är dags att göra glass. Därefter häller man i sin smet, motorn har en rotor som hela tiden rör om glass-smeten samtidigt som den fryser till glass på grund av bunkens frystemperatur. Glassmaskinen ser också till att det kommer in luft i glassen, vilket är viktigt för både smak och konsistens. Beroende på hur mycket smet man använt tar det mellan 20-40 minuter sedan är glassen klar! Antingen äter man direkt eller så lägger man sin hemmagjorda glass i en plastskål och fryser in till ett annat tillfälle.

Fördelen med en glassmaskin är att du vet precis vad din glass innehåller. Du kan experimentera med dina favoritsmaker och göra din glass nyttigare än i butiken. Recept på god glass finns det gott om på internet.

Smaskig glass i Rom. Bild från hule.harry.se
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Vinn resa till New York med Delta!

Vinn flygresa för två till New York med Delta Air Lines! Så...
Läs mer

1 Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *