Gotland – raukar och källor

fårö kyrka
Fårö kyrka.

Följ med till Fårö, Sveriges åttonde största ö, norr om Gotland. Här bor drygt 550 personer, under sommaren är ön välbesökt av turister. Filmregissören Ingmar Bergman är för många synonym med Fårö. Han kom hit under 60-talet då han letade inspelningsplatser och blev så förtjust att han senare bosatte sig här. Han är begravd på Fårö och vilar på en avskild plats på Fårö Kyrkogård. Under Bergmanveckan, ett kulturevenemang skapat till hans minne, hyllar man hans konstnärskap med filmer, seminarier och inbjudna gäster.

Raukar på Fårö
Raukar på Fårö.

En rauk är en av abrasion (mekanisk nötning) formad sten, ett geologiskt vittringsfenomen som bildas när relativt mjukare bergarter vid stränder eroderas av det omgivande havet och en hårdare kärna av kalksten blir kvar.

hoburgsgubben
Hoburgsgubben - En av Gotlands mest kända raukar finns på södra sidan.

Vi lämnar Fårö och är  tillbaka på Gotland. I den södra delen hittar vi Hoburgsgubben, en känd rauk som fått sitt namn då den ser ut som en man i profil i en viss vinkel. På öns norra sida, utanför Lärbro, ligger naturminnet Hångers Källa. Under 1600-talet vandrade biskopen Israel Kolmodin gärna i de vackra omgivningarna. Det sägs att det var härifrån han fick sin inspiration att skriva en sommarpsalmen som säkert de flesta av oss hört, åtminstone på varje skolavslutning: Den sommartid nu kommer.

Hångers Källa på Gotland
Hångers Källa bjuder på föryngrande vatten enligt sägen.

Djupvik är ett område  söder om Visby, där de nu säljer en massa tomter med avsikten att förvandla området till exklusivt semesterboende. Här finns en liten mysig hamn och en fin sandstrand perfekt för ett kvällsdopp. Alla fina bilder är tagna av nikfoto.se – Fotograf i Malmö

djupvik_hamn_solnedgang
Djupvik hamn i solnedgången.
djupvik_fiskehus
Fiskehus i Djupvik.
gravsattning_djupvik
Gravsättning från vikingatiden i Djupvik.
bandtuna_gotlandsk_staket
Bandtun - stängsel i gotländsk stil.
stentuna_typ_av_mur
Stentun - typisk gotländsk stenmur.
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Filmfestival och Formel 1

Jag är väldigt intresserad av motorsport, ett arv från pappa. Sedan jag...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *