Underbara Hawaii

Karta över Hawaii - res med Flygstolen

Hawaii är USA’s 50:e delstat sedan 1959. Den ligger långt ut i Stilla havet sydväst om Kalifornien. Att flyga hit från Los Angeles tar ungefär 5,5 timmar.

Hawaii är egentligen en skärgård av 128 öar där man brukar nämna de åtta huvudöarna; Niihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Kahoolawe, Maui och Hawaii. Ön Hawaii är den största och kallas även för The Big Island, den stora ön, för att undvika förväxling med delstaten som helhet.

Den här övärlden är egentligen toppen av en vulkanisk bergskedja som uppkom för mer än 25 miljoner år sedan genom en spricka i jordskorpan, här sprutar fortfarande lava, vilket attraherar geologer och vulkanentusiaster världen över.

Waikiki Beach Oahu Honolulu Hawaii
Vackra Waikiki Beach, Honolulu, Oahu. Bild lånad från wallpaperweb.

Huvudstaden Honolulu ligger på Oahu, den tredje största ön. Klimatet är behagligt året om. Om du inte varit på Hawaii, har du kanske sett tv-serien Magnum PI med Tom Selleck eller Lost som gått länge på fyran, de är båda inspelade här. Naturen och miljöerna är väldigt vackra, många av de bilder och vykort som kablas ut över världen när man söker på ord som paradis är fotograferade på Hawaii. I Honolulu bor de flesta av ögruppens 1,2 miljoner invånare. Kontrasten mellan förr och det moderna samhället idag är en av de anledningar till att man trivs så bra som gäst här.

Det hawaiianska alfabetet består endast av 12 bokstäver, fem vokaler och sju konsonanter. Detta märker man snabbt när ortsnamn och fraser låter snarlikt och alltid vänligt. Stränderna här är berömda och drömresmål för människor världen över. Sanden är mjuk och vit, vattnet klart turkost och möjligheterna till vattenaktiviteter nästan oändliga. Surfning, vindsurfing, kajak dykning, scuba, parasail, bodyboard och fiske. Vi har ju tidigare skrivit om dyk med vithaj utanför Sydafrikas kust, utanför Oahu är en av de få platser i världen som erbjuder samma sak. Här kan du möta hajarna i deras naturliga miljö i skyddet av en bur. Om du vill veta mer, finns info här.

Sköldpadda utanför Maui, Hawaii.
På upptäcktsfärd i det turkosa vattnet. Sköldpadda utanför Maui Bild från Pluswallpapers.

Om du vill prova på surfning finns gott om Surf Clinic’s som erbjuder lektioner och uthyrning av brädor. Är du intresserad av scuba dykning, uppleva fiskar och sköldpaddor i en vacker undervattensteater finns det självklart både lektioner, uthyrning och möjligheter här!

Hula är en unik hawaiiansk sed att genom dans och sång berätta och bevara historia, kultur och tradition. Det ges många tillfällen att se genuin Hula på Hawaii. De flesta hotell och semesteranläggningar erbjuder det, tävlingar och festivaler anordnas och på Polynesian Cultural Center, vilket i mitt tycke är en av de bästa sevärdheterna på Oahu och ger dig som besökare en känsla för livet och kulturen på Hawaii. Här finns många aktiviteter och saker att se såsom dans på eld, Maori’s krigskanoter, träsnideri, trädklättring, matlagning, kast med spjut och mycket mer.

Hula dansare, Oahu, Hawaii
Hula dansare i solnedgången på Oahu. På Polynesian Cultural Center får man prova på att dansa med.

Befolkningen på Hawaii har många nordamerikanska och asiatiska influenser, blandat med amerikansk militär personal och turister.  Trots den lilla folkmängden är många berömda personer födda eller uppvuxna här; president Barack Obama, skådespelerskan Nicole Kidman, sångerskorna Nicole Scherzinger och Bette Midler bara för att nämna några. Aktuella visumregler hittar du här.

Besök Lanikai Beach Oahu Hawaii - res med flygstolen.se
Lanikai Beach på Oahu. Vilket paradis!

Vi berättar mer om Hawaii i morgon. Hoppas din tisdag bjuder på både sol och glädje.

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Pojkar i kjol – Skottland del 2

Jag ska ta er tillbaka lite i tiden. Året är 1992 och...
Läs mer

1 Comment

  • Helt underbara kort. Det skulle vara den största upplevelsen i mitt liv att få resa till denna underbara ö. Har haft det besvärligt de 10 sista åren, vilket medförde sjukpension vid 53-års ålder. Detta vore paradiset att få återhämta krafter inför vintern.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *