Hawaii – The Big Island

Hawaii är kontrasternas öar, paradiset där tsunamis, jordbävningar och vulkanutbrott är ständigt återkommande. På den största ön i gruppen, Hawaii, som även kallas för The Big Island för att undvika förväxling med delstaten som helhet, ligger nationalparken Hawaii Volcanoes National Park, där man kan doppa tårna i rykande vattenånga eller ligga på mage och skåda ner i djupa kratrar. Enligt hawaiiansk tro har vulkangudinnan Pele sin hemvist här. Sedan 80-talet pågår ett ständigt utbrott av vulkanen Kilauea, världens mest aktiva vulkan.

Vulkanen Kilauea på The Big Island, Hawaii
Vulkanen Kilauea på The Big Island, Hawaii

The Big Island som är ungefär lika stort som Skåne, bjuder på mycket annat förutom vulkaner. Här kan man skåda valar, shoppa, njuta nattliv och utflykter både till lands eller ta en hisnande helikoptertur över ön. Här finns vackra vattenfall och upp emot 80 stränder varav den svarta sandstranden Punalu’u är vida omnämnd. Här kan man se den hawaiianska gröna havssköldpaddan som är fridlyst sedan 1973.

Punaluu -  den svarta sandstranden på Hawaii
Punaluu - den svarta sandstranden på Hawaii.

På östra delen av den här ön, regnar det mest i hela USA, medan den västra sidan har flest soltimmar. Världens mest prisade astronomiska plats ligger på toppen av snöklädda Mauna Kea, det vita berget, egentligen en inaktiv vulkan och Hawaii’s högsta berg med sina 4205 m över havsytan. Här finns 13 teleskop som representerar elva länder som bevakar himlavalvet och gör fantastiska upptäckter. Bergets topp ligger till 40% över jordens atmosfär och har en luftfuktighet som är 90% lägre än vid havsytan. Detta gör att luften är väldigt klar och möjligheten att ta detaljerade bilder av universum är ypperlig.

Här anordnas guidade turer för de som vill skåda stjärnorna – som syns bättre här än någon annanstans. Den ljussamlande styrkan på teleskopen på Mauna Kea är sextio gånger starkare än Hubble’s rymdteleskop.

Det världsberömda observatoriet på Mauna Kea, Hawaii.
Det världsberömda observatoriet på Mauna Kea, Hawaii.

Hilo heter den största staden på ön med drygt 40 000 invånare. Här finns en internationell flygplats, ett universitet och ett tropiskt regnskogsklimat. Hilo ligger vid den trattformade Hilobukten och är därför sårbart för tsunamis. Redan 1949 grundades PTWC – Pacific Tsunami Warning Center som är en av två center i USA som varnar för tsunamis i Stilla Havet. Efter den ödesdigra tsunamin 1994 i Indiska Oceanen har man utökat sitt område och bevakar numera även Karibien, Indiska Oceanen och närliggande områden.

Drömlika Rainbow Falls i Hilo, Hawaii
Drömlika Rainbow Falls i Hilo, Hawaii/The Big Island.

Om du besöker Hilo, missa inte vackra Rainbow Falls som praktiskt taget ligger i stan, bara att ta sig fram längs med Wainuenue sedan höger på Rainbow Drive och du är där. Se till att batteriet i kameran är laddat!

Resa hit – Fakta och tips

Hawaii ligger precis på andra sidan jordklotet från Sverige, så ja, det är en lång resa. Men så värt varje minut när man väl är framme. När klockan är 12 i Sverige är hon 00.00 på Hawaii. Ett drömresmål på alla sätt och vis, en värld av värme, färger, klart vatten, vita stränder, natur och ett djurliv som är fenomenalt. Många är de brudpar som vill resa hit för att verkligen få uppleva något minnesvärt och annorlunda. Om du går i sådana tankar, tänk på att boka biljetter i samma efternamn som står i ditt pass. Aktuella visumregler hittar du här.

Klimatet är behagligt året om, vid kusten runt 27 grader, skillnaden mellan sommar och vinter skiljer bara 5-10 grader. Regnar mest gör det i perioden december – mars. Man brukar tala om lågsäsong mellan april – december då brukar det vara billigare att bo på ett av alla Hawaii’s hotell. Språket som talas är främst engelska och valutan är dollar.

Resväg och restid
Antingen reser man hit med flera byten eller tar det enda direktflyget till Honolulu från New York. Direktresan från New York tar ca tio timmar. Om du vill resa från Los Angeles tar det 5,5 tim.

Hotell och Hyrbil
Bokas med fördel i förväg. Om du reser till Honolulu, Oahu kan du ta dig runt hela ön med bil på en dag eller två. Här finns också gott om taxi som du enkelt vinkar in. Vill du utforska The Big Island, föreslår vi att du bokar en hyrbil för hela din vistelse där.

Aktuella visumregler hittar du här.

Sök lägsta pris flyg

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *