Hawaii – Oahu

Karta över Hawaii - res med Flygstolen

Oahu är den tredje största ön i delstaten Hawaii. Här bor strax över 900 000 människor. På Oahu ligger huvudstaden Honululu som har en internationell flygplats. Hamnen Pearl Harbour som attackerades av japanerna 1941, rymmer högkvarteret för USA’s Stilla havs-flotta. Det finns därför gott om amerikansk militärpersonal på Oahu.

Iolani Palace - kungliga palatset på Oahu
Iolani Palace - det kungliga palatset på Oahu. Foto: Jiang Wikipedia

Hawaii har varit befolkat av olika polynesiska folkslag sedan århundraden, det hawaiianska kungahuset störtades av militären i slutet av 1800-talet. Slottet Iolani Palace är fortfarande det enda kungliga slottet i USA.

Det finns gott om stränder på Oahu, 1800 km. Längs The North Shore ligger de kända surfstränderna som ett pärlband, Pipeline, Backdoor, Off the Wall, Log Cabins, Sunset och Waimea Bay. När vintern kommer växer vågorna, väller in med stor kraft och lockar de bästa surfarna i världen.

Waikiki Beach, Oahu, Hawaii
Waikiki Beach - en av världens mest kända och populära stränder. Foto: djluizmaniac.blogspot.com

Waikiki är ett område i Honululu vars strandkant är den kända Waikiki Beach. Området sträcker sig från kanalen Ala Wai i väst till Diamond Head, en vulkanisk krater, i norr. Här finns gott om boende, 40 000 hotellrum! Stranden är känd för sitt varma molnfria klimat och vågor som rullar länge vilket gör det idealt för surfing.

Fina Kailua Beach. Foto: http://hawaiitripinsider.com/
Fina Kailua Beach. Foto: http://hawaiitripinsider.com/

Kailua Beach Park – en av öns vackraste stränder med fin sand perfekt för sol, bad och vattenaktiviteter. Kailua är även en destination för windsurfing i världsklass.

Sharks Cove, en plats att möta det marina livet. Foto: Eleni RPG
Sharks Cove, en plats att möta det marina livet. Foto: Eleni RPG

Sharks Cove – en fantastisk strand med rev i North Shore området där man kan se gott om djurliv i deras naturliga miljö.  Man kan bara ta sig hit under sommarmånaderna, på vintern är vågorna för stora. Här passar det att både bada, snorkla och dyka. Skarpa klippor kring stranden kräver ordentliga skor.

Vi skrev häromdagen om Hawaii’s eget Skansen, Polynesian Cultural Center som definitivt är värt ett besök.

Hawaiiansk Luau
Hawaiiansk Luau bjuder på mat, musik och dans! Foto: http://www.hawaiiactive.com

Luau – den hawaiianska festen brukar innehålla både mat, musik och dans. På Hawaii blandar man gärna bemärkelsedagar och party med en Luau såsom en Birthday Luau.

Tiki
Dessa stora trä- och stenskulpturer i mänsklig form stammar från den polynesiska kulturen i Stilla havet. Termen härstammar också från Maori mytologi där Tiki är den förste mannen. Skulpturernas syfte var ofta att markera gränser eller religiösa, heliga platser.

Ta sig runt
Med en hyrbil tar du dig enkelt runt ön på en dag eller två. Det finns ett väl utvecklat nät av busstrafik, The Bus, samt taxi och mindre bussar.

Medeltemperatur
April-november 24-29 grader
December-mars 20-27 grader
Medeltemperaturen i vattnet året om 23 grader. Yes. Kan vi åka nu?

Aktuella visumregler hittar du här.

Sök lägsta pris flyg

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Vinn resa för två till New York och Barcelona

I nästa vecka drar vi igång en tävling där första priset är...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *