Spännande bilkyrkogård

Kyrkö Mosse bild av Tony Danninger

Ibland när man talar resor och resmål glömmer man bort Sverige och allt fantastiskt, vackert och spännande som finns här. Idag vill vi berätta om en riktigt annorlunda plats i Småland. Allting började med Åke Danielsson som ägnade sig åt torvbrytning innan han öppnade en bilskrot i slutet av 1940-talet. Verksamheten lades ner i slutet av 80-talet och när Åke lämnade mossen lämnades bilarna kvar.

Tony Danninger - Bilkyrkogård

Planer gjordes under 90-talet att frakta bort alla vrak men istället fick skroten uppmärksamhet för sitt kulturella värde och området skyddades med ett 49 år långt bygglov som veterankrossanläggning. Under åren som gått har mossa och växter tagit sig in i bilarna som rostat och lämnats överallt på ett ganska stort område. Tyvärr är vraken länsade på delar men vilken märklig och spännande plats!

Tony Danninger - Bilkyrkogård

Länsstyrelsen i Kronobergs Län har gjort en undersökning av mossen och ev. miljöproblem men kom fram till att det endast förekom en måttlig föroreningsnivå utöver metallskrotet. På området finns även en enkel bostad som inte används längre och en byggnad där man tidigare hade verkstad.

Bilkyrkogården ligger i Kyrkö Mosse längs väg 119 mot Hässleholm, strax utanför Ryd i Småland.

De fina bilderna publiceras med tillstånd av fotograf Tony Danninger, vars sajt du hittar här.

Bilkyrkogård - foto Tony Danninger

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Palma – Mallorca

Just nu har vi en tävling där du kan vinna en resa...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *