Fina semesterbilder!

Det är roligt med bilder! Foto lånat från biotech.ucdavis.edu

Det börjar bli sensommar, vi hoppas du haft lite ledigt, kopplat av och kanske lyckats ta några bra semesterbilder. Har du det så är det bara till att gratulera för du kommer få användning för dem här längre fram i höst, mer om det lite senare.

Vi har samlat 10 tips som kan vara bra att tänka på när man tar bilder:

1 Håll kameran absolut stilla. Annars blir det lätt en suddig bild, som aldrig kommer att användas,

2. Ta ett steg närmare. Kameran luras oftast lite och tar du ett steg närmre alt. zoomar så blir det ofta mer dynamik i bilden.

3. Tänk på ljuset. De värsta soltimmarna är mellan kl. 11-13 och om du tar porträtt så blir det ofta onödiga skuggor. Undvik också gärna motljus och använd blixt även om du är utomhus.

4. Ta flera bilder. Om du har en digitalkamera så ta flera bilder för bästa resultat. Speciellt om du fotograferar djur eller små barn som gör hastiga och oväntade rörelser.

5. Komposition. Tänk på hur du komponerar en bild. Hur mycket som är himmel etc. Utnyttja roliga vinklar eller inramningar. Det kan verka naturligt att placera motivet mitt i bilden men där bedrar man sig ofta. Testa att lägga det mer i höger alt. vänsterkant så får du mer effekt.

6.  Enkel bakgrund. Skall du ta porträtt så är det oftast bäst att välja en enkel och inte så stökig bakgrund. Tänk på att färgerna på personens hår och kläder skall passa ihop med bakgrunden. Tänk även på att inte träd, stolpar eller dylikt liksom växer upp ur huvudet på den som blir porträtterad.

7. Bestäm dig. Bestäm dig för vad det är som är det viktiga i bilden. Är det Colosseum eller är det lille Maja som äter glass? Vilken är känslan som skall förmedlas?

8. Rör på dig. Ta god tid på dig innan du tar ditt kort. Testa att sätta dig på huk, ställa dig på en bänk eller ligga på marken. Det gör stor skillnad.

9. Glöm inte detaljerna. Detaljer ger en personligare touch till ditt fotoalbum.

10. Glöm inte dig själv. Tänk på att då och då lämna över kameran så att du också får vara med på någon bild. Annars tror man kanske inte ens att du varit med på resan.

Hoppas något av dessa tips kan hjälpa dig att ta bättre bilder! Har du något bra tips, får du gärna kommentera inlägget och dela med dig. Trevlig söndag!

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Muay Thai – Thailands nationalidrott

Det är varmt i lokalen. De stora glasflaskorna innehåller ett gult flytande...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *