Det thailändska köket

Det thailändska köket har vunnit det svenska folkets hjärtan. Thailändska restauranger finns snart i varje ort i landet. Men precis som den italienska pizzan eller grekiska salladen tycker de flesta att det smakar bäst på plats. Det thailändska köket brukar delas in i fyra delar efter huvudregionerna i landet: nord, nordost, central och syd. Tillgången på råvaror i regionen i kombination med influenser från grannländerna har gett maten i varje region sin egen prägel.

Köket är internationellt känt, oavsett om det är chili-hett eller milt så är harmoni den vägledande principen. Ursprungligen återspeglar köket en vattenburen livsstil, där vattenlevande djur, växter och örter var huvudingredienser. Eftersom landet har en buddhistisk bakgrund använde man inte stora köttstycken. Kött skars istället i småbitar, till skillnad från här i väst där vi gärna grillar eller steker stora köttstycken.

Ris och nudlar är landets vanligaste basmat, som ofta serveras stekt eller i en smakrik buljong. Trots att regionerna har sin egen typiska stil, finns ett antal rätter och råvaror som återkommer som småskuren biff, kyckling och fläsk. Maten äts med gaffel och sked, även om turismen gjort att man numera ofta även dukar fram en kniv. Thailändarna använder inte gärna bordssalt som vi, utan får sin sälta från fisksåsen nam pla.

I norra Thailand har köket under åren influerats av det sydkinesiska och det burmesiska köket. Här använder man ofta lime och vitlök i rätterna som blivit något av ett kännetecken.

Friterade insekter i Thailand
Friterade insekter i Thailand, en populär och omtyckt snack. Foto: Takoradee, GFDL

I nordöstra delen av landet äter man en del rätter som vi kan tycka vara lite extrema, men egentligen inte är konstigare än vår surströmming och kräftor. Friterade insekter och torkade grodor brukar vara tilltugg medan orm och sumpråtta får vara huvudrätt. Gissningsvis har fattigdom och brist på annan föda bidragit till denna mattradition. Men här finns även en massa härliga rätter som en kräsmagad bloggskribent kan trycka i sig såsom kyckling, fläsk eller fisk med klibbigt ris.

Thailändska köket - Tom Yum kung
Thailändska köket - Tom Yum kung - en härligt doftande rätt. Bild lånad från tasteofthailand.se

Bangkok och de centrala delarna av landet har starka influenser från Kina och Indien i sin matkultur. Det doftande jasminriset äts flitigt och exporteras till hela världen. Omtyckta ”räkor i chilispäckad citrongrässoppa” – Tom yum kung, kommer från den här delen av landet.

Södra delen med sin närhet till både vatten och Malaysia, har gjort att fisk och skaldjur serveras ofta med curry och chili vilket gör maten stark. Gay satay – kycklingspett med jordnötssås, har sitt ursprung från södern.

På turistorterna finns givetvis mat från hela världen, tom Sverige. Om du reser med barn behöver du inte oroa dig. Det är enkelt att resa med barn i Thailand, de är välkomna överallt och utbudet på mat är stort. Om du vill lära dig laga thailändsk mat finns gott om matlagningskurser på de större turistorterna. Precis som med andra aktiviteter som elefantridning och flottfärder är det väl skyltat. Det är bara att anmäla sig och vara med.

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Niagarafallen

“Niagara was once stamped upon my heart an Image of Beauty” Charles...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *