Australien

Karta över Australien - boka med flygstolen.se

Australien ligger i den södra hemisfären, granne till Indonesien i norr och Nya Zeeland i sydost. Landet består av kontinenten Australien och några öar. Fastlandet och den största ön, Tasmanien, har varit befolkat sedan årtusenden av ursprungsbefolkningen aboriginer. I slutet av 1700-talet gjorde britterna anspråk på delar av landet och började transportera fångar till kolonin New South Wales.
Befolkningen växte och fler kolonier bildades. 1901 slogs de samman och det Australiska statsförbundet bildades. Idag är landet multikulturellt och högt industrialiserat med en levnadsstandard som i Sverige med en folkmängd på 21 miljoner.
Huvudstaden heter Canberra vars namn betyder mötesplats på Aboriginernas språk. Kulturen i landet kommer från hela världen, då människor emigrerat hit under 200 år. Det råder total religionsfrihet och australiensarna är ett tolerant folk. En avslappnad attityd är karaktäristiskt med den typiske australiensaren. Engelska är officiellt språk men det är inte ovanligt med många andra, speciellt i de större städerna.
Med snorkel vid det Stora Barriärrevet
Med snorkel vid det Stora Barriärrevet.
Många förknippar landet med sina speciella djur och det Stora Barriärrevet. Revet som är skyddat sedan 1975, är den största byggnadsverk som gjorts av levande varelser. Det lilla primitiva djuret polyp ligger bakom skapelsen. Här finns flera tusen fiskarter, koraller, mollusker, tång, valar, delfiner och havsorm. Dykkryssningar erbjuds för den som är intresserad.
Koala - Australien - Res med flygstolen.se
Koala - en av de djurarter som lever i Australien.
De mest utbredda naturtyperna i landet är öken och savann. Många växter är gröna året om och vana vid både eld och torka såsom eukalyptus och akacia. Djur ur den välkända australiska faunan är kängurun, koala, vombat, emun, kookaburran och kakaduan. De har flest reptilarter i världen, 755 st, vilket inkluderar flera av världens giftigaste ormar.
Operahuset i Sydney - Res med flygstolen
Det berömda Operahuset i Sydney. Bild från www.artlex.com

Landets största stad, Sydney ligger på östkusten med drygt 4,4 miljoner invånare. Här ligger en av världens mest berömda byggnader, Operahuset, ritat av dansken Jørn Utzon på 70-talet. Byggnaden är täckt av över en miljon vita kakelplattor tillverkade av lera från Skåne av företaget Höganäs. Numera är operahuset upptaget på Unesco’s världsarvslista.

Bondi Beach - Australien - res med flygstolen.se
Världsberömda Bondi Beach i Sydney, Australien.
Sydney har flera populära stränder, Bondi Beach, Coogee Beach, Cronulla Beach, Manly Beach och Palm Beach. Bondi Beach har visats här hemma på Tv – både livräddarnas arbete men även husrenoveringsprogram. Mer om Australien i morgon.

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Hör du till de som …

Hör du till de som tycker om att markera ut på en...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *