Australien – Western Australia

Karta över Australien - boka med flygstolen.se

“Om du vill ha en ovanlig semester, res till en ovanlig destination”. Välkommen till Western Territory, Väst-Australien, den största delstaten. Huvudorten Perth ligger vid Swan River, Svanfloden, som fått sitt namn efter de svarta svanar som finns där. Staden är en av de mest ensligt belägna städerna i världen, med 200 mil till närmaste staden Adelaide.

Perth - Australien boka hos flygstolen.se
Perth har medelhavsklimat med varma torra somrar.

Området kring Perth har varit bebott i mer än 40 000 år då aboriginer bodde här. Många av byggnaderna i staden är uppförda av fångar som skeppats in som arbetskraft från Storbritannien under mitten av 1800-talet.

När guldruschen satte in under 1880-talet växte stans befolkning fyrdubbelt. Gruvindustrin är än idag en viktig drivkraft både för Perth och regionen.

Museum & Port Authority Fremantle Australien
Sjöfartsmuseet & Port Authority i Fremantle Australien. Bild av Greg Wallace

20 km utanför Perth ligger den lilla staden Fremantle, som av en del räknas som en förort till Perth. I folkmun kallas orten Freo som har 25 000 invånare. Yachten Australia II seglade hem Americas Cup för några år sedan och satte därmed orten på kartan för världspubliken. Perthborna tar sig gärna ner till Freo under januari och februari då termometern visar 45 grader. Här finns nämligen hjälp att få! På eftermiddagen kommer brisen The Fremantle Doctor med svalka.

Möt delfiner i Monkey Mia, Northern Territory Australien.
Ett minne för livet, möt vilda delfiner i Monkey Mia, Northern Territory Australien.

I början av 60-talet började en flock flasknosdelfiner simma in i det klara grunda vattnet vid Monkey Mia för att interagera med människor, något som de fortfarande gör idag. De simmar in flera gånger om dagen, oftast på morgonen. Här finns även ett informationscenter som berättar om delfinerna. Läs mer här.

Valhaj vid Nigaloo, Australien.
Tänk att simma bredvid en valhaj i Nigaloo!

Längs kusten som kallas Australias Coral Coast, Korallkusten, finns mycket att se och uppleva. Att simma med världens största fisk, valhajen, är möjligt vid Nigaloo Reef. Valhajen är fredliga jättar som kan bli upp till 16 meter långa med en mun som mäter en meter. Läs mer om att uppleva det marina livet här.

Nambung National Park
Som ett månlandskap, kalkstensformationerna i Nambung National Park.

Ett av Australiens märkligaste landskap ligger i Northern Territory. I Nambung National Park reser sig fantastiska kalkstensformationer, vissa flera meter höga. Man tror att pelarna skapats för miljoner år sedan då snäckor bröts ner till sand och sedan eroderade med hjälp av vind och vatten. Mer om Australien i morgon, hoppas du njuter av en härlig torsdag!

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

God Jul

Idag jobbar vi på lite halvfart. Våra tankar är redan på sill...
Läs mer

1 Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *