Australien – Queensland

Karta över Australien - boka med flygstolen.se

Delstaten Queensland har fått sitt namn från Drottning Victoria som var en populär monark. Hon regerade Storbritannien, som även inkluderade de australiska kolonierna, mellan 1837-1901 och undertecknade 1859 en deklaration att skilja Queensland från grannstaten New South Wales. Queensland kallas precis som Florida i USA för The Sunshine State. Här har man så många soltimmar att man avskaffat sommar- och vintertid vilket innebär att man kan hamna i en annan tidzon om man åker till grannstaten. Staten kallas också för Bananaland efter alla bananplantage.

Brisbane-Queensland-Australien - Boka hos Flygstolen.se
Brisbane - huvudstad i Queensland.

Huvudstaden heter Brisbane med nästan 2 miljoner invånare som gör den till den tredje största staden i Australien. Staden är belägen utmed Brisbane River och har fått sitt namn efter Sir Thomas Brisbane som var guvernör i New South Wales under 1820-talet. Klimatet är fuktigt och subtropiskt i staden där åskväder är vanliga från sen vår till höst. Klimatet i delstaten som helhet är varierat eftersom det inkluderar en sådan stor yta.

Clownfisk i Stora Barriärrevet, Queensland Australien.
Nemos släktingar? Clownfisk i Stora Barriärrevet, Queensland Australien.

Utanför kusten ligger det Stora Barriärrevet – världens största system av korallrev, byggt av miljarder små organismer, korallpolyper. Revet försörjer en omfattande mängd liv och valdes som Världsarv 1981. Området är mycket populärt bland dykare eftersom vattnet är klart och arterna som lever här räknas i tusental. En myndighet bevakar och skyddar revet men arbetar även med frågor kring områdets bevarande och samarbetar med forskare som anser korallrev vara mycket intressanta för framtidens utveckling av läkemedel.

Whitehaven - en av världens vackraste stränder
Whitehaven - en av världens vackraste stränder, ligger på Whitsunday Island.

Vackra Whitsunday Island ingår tillsammans med Hamilton Island i en ögrupp utanför Queenslands kust. Här finns magnifika vita stränder som en gång kaptenen James Cook namngav. När turistbyrån lanserade en världsomfattande kampanj där man annonserande ut “Island Caretaker -The best job in the world” ett jobb att ta hand om Hamilton Island, fick man 35 000 ansökningar från 197 länder.

Rader av vindruvor som mognar i solen.
Rader av vindruvor som mognar i solen i Queensland.

Sedan 1860-talet har man odlat och tillverkat vin i Queensland. Precis som ett gott vin har både industrin och odlarna växt och utvecklats med tiden. Vinturismen ökar likaså de talangfulla och dedikerade odlare som varmt välkomnar besökare att njuta smaken av Verdelho, Semillion, Chardonnay och Sauvignon varianter eller de röda Shiraz, Merlot och Cabernet Sauvignion. Mer om vin i Queensland hittar du här.

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Melbournes matkultur

Foto: Kristoffer Granath – Passionaire I vår andra bloggpost för veckan presenterar vi...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *