Australien – New South Wales

Karta över Australien - boka med flygstolen.se

När britten James Cook, kommendörkapten och upptäcksresande kom till regionen på 1700-talet tyckte han att området påminde om Wales, och gav det som senare skulle bli en egen delstat, namnet New South Wales. Här bor flest människor i landet. Huvudstaden heter Sydney med 4,4 miljoner invånare. Sydney är landets äldsta och största stad, ett finansiellt centrum och ett mycket populärt turistmål.

Australian War Memorial - Canberra
Australian War Memorial - Canberra.

Landets huvudstad heter Canberra. När det australiska statsförbundet skulle bildas bestämda man sig för att bygga en huvudstad som ett villkor. Detta för att stävja den rivalitet som fanns mellan Sydney och Melbourne om vilken stad som skulle vara huvudstad. Staden började byggas 1913 och belv officiellt huvudstad då den federala regeringen och parlamentet flyttade hit 1927. Canberra är betydligt mindre än Sydney, här bor drygt 300 000 invånare. Här finns vackra parker, botanisk trädgård, Australiens högsta domstol, det nationella arkivet, zoo, museer, gallerier och parlamentsbyggnader. Mer om Canberra för dig som funderar på ett besök, hittar du här.

Operahuset i Sydney
Operahuset i Sydney, Australiens mest kända landmärke.

I Sydney ligger en av världens mest berömda byggnader, Operahuset, som dansken Jørn Utzon ritat. Byggnaden är täckt av över 1 miljon glaserade kakelplattor från Skåne. Operahuset invigdes 1973 efter 18 år av byggnation, problem och förseningar. Idag är det upptaget på Unesco’s världsarvslista och har blivit Australiens mest kända landmärke.

sydney_opera_house_concert_hall
Inuti operahuset - Den stora konsertsalen.
Sydney Operahuset - res med flygstolen.se
Vita glaserade kakelplattor täcker byggnaden. Leran kommer från Skåne.

Darling Harbour var en gång ett stort industriområde, med både järnväg och internationell sjötransport, som stod och förföll. I slutet av 80-talet bestämde staden att man skulle fräscha upp området. Man anlade parker och museer och snart levde området upp med butiker, barer och restauranger. Idag är det otroligt populärt och ett av stadens mest besökta områden oavsett om man promenerar hit, tar taxi, buss eller seglar in med båt. För dig som är intresserad av marina djur eller reser med barn, besök gärna Sydney Aquarium som ligger  här. Vattentaxi stannar vid kajen precis utanför.

Darling Harbour i Sydney - Upptäck med flygstolen.se
Mysiga Darling Harbour i Sydney.

Sydneys äldsta byggnad Cadman’s Cottage från 1816 ligger i The Rocks – ett av stadens första bostadsområden. Här kan man fortfarande se spår av den tid då straffångar levde här i fångläger. Området är fullt av historia, här kan du promenera runt, shoppa, äta, se konst och njuta av atmosfären som uppstår när man blandar några av Sydney’s äldsta byggnader med en färgstark nutid. Vill du veta mer om just The Rocks, klicka här.

Sydney Tower
Sydney Tower erbjuder a la carte i en roterande restaurang.

Sydney Tower är den högsta fristående byggnaden i staden, 305 m. Här får 960 människor plats samtidigt fördelat på observationsdäck, två roterade restauranger och souvenirbutik. Tre snabba hissar tar besökarna upp till observationsdäck på ca 40 sek, beroende på rådande vindförhållanden.

Surfare
Något att prova på under ett Australienbesök kanske?

Sydney har flera populära stränder, Bondi Beach, är en av de mest kända. Flera surfskolor erbjuder lektioner till den som vill lära sig rida på vågorna. Här har man surfat ända sedan början av 1900-talet då Duke Kahanamoku från Hawaii tillverkade en bräda efter hawaiiansk tradition och därmed spred surfandet till New South Wales. Idag har Australien flera legender inom den professionella grenen av sporten.

Canberra

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

London

Jag beger mig till alla våras London och tar mig en titt....
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *