Australien – Victoria och Tasmanien

Karta över Australien - boka med flygstolen.se

Victoria – den till ytan minsta delstaten i Australien men den näst befolkade. 75% av befolkningen, 3,7 miljoner bor i Melbourne som är statens huvudstad. Man uppskattar att drygt 30 000 urinvånare levde här innan de europeiska bosättningarna började 1830. Upptäckten av guld 1851 fick området att blomstra och utvecklas till ett kommersiellt och industriellt centrum. Melbourne ligger längs stränderna vid Port Phillip Bay. Staden är kosmopolitisk där man har stor kärlek för konst, sport och det goda livet.

Konst med tusenåriga traditioner.
Konst med tusenåriga traditioner.

Det förflutna är alltid närvarande i Victoria. Nästan överallt finns spår av historien från eleganta viktorianska byggnader till de gamla guldgruvestäderna längs Murray River och de antika aborigina konstföremålen. Konstarvet från aboriginerna, Australiens urbefolkning, är ett av de äldsta i världen. Drömmande berättelser och vardagligt liv har målats in på klippor, skurits in i trä och målats i sand. Här finns både museer och guidade turer som öppnar fönstret och låter oss blicka in i en fascinerande kultur.

Australiens Grand Prix - Melbourne
Australiens Grand Prix – Albert Park, Melbourne.

Naturen i Victoria bjuder på en sju-rätters middag. Här finns bildsköna stränder, ökenlandskap, grottsystem, berg och vulkaner, regnskogar och vattenfall. Här kan man paddla runt i våtmarker för att skåda fågellivet, njuta av vattensporter längs den vackra kusten, upptäcka djur i deras naturliga miljö, se Formel 1 eller åka skidor på Lake Mountain!

Lake Mountain Australien
Kanske inte vad vi förknippar med Australien. Skidåkning på Lake Mountain.

Tasmanien – Australiens största ö och en av de sex delstaterna, ligger strax utanför Melbourne. Huvudstaden heter Hobart där drygt 200 000 av öns 500 000 invånare bor. Ön har fått sitt namn efter den förste europé som siktade ön, Abel Tasman, 1642, men ön var inte ny för människan. Här bodde redan tusentals aboriginer, varav många dog av sjukdomar som europeérna förde med sig. Med detta inlägg avslutar vi vår serie poster om Australien som verkligen tycks ha allt!

Danmarks kronprinspar.
Danmarks kronprinspar.

Kronprinsessan Mary av Danmark är född i Hobart. Hon växte upp och studerade vid Tasmaniens Universitet innan hon träffade kronprins Frederik under OS i Sydney år 2000.

Tasmanien Australien
Det klara vattnet utanför Tasmanien. Australien.

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Fördelar med hyrbil på semestern

Tänk att köra själv längs 42nd street på Manhattan i New York,...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *