New York – Liberty Island

Clinton Castle i Battery Park - här köper du biljett till färjan.
Clinton Castle i Battery Park - här köper du biljett till färjan. Foto: Privat.

Ibland när man ögnar igenom reseberättelser eller guider om New York, står det ofta att man ska hoppa över turistfällor som Frihetsgudinnan och Times Square. Jag håller inte med. De här platserna är ju välkända av en anledning och en utgör en stor del av det som är New York likväl som hippa småbutiker i SoHo, glassiga rooftop barer, Little Italy och Chinatown. Dessutom, härligt att ta en båttur, lära sig lite historia och se Manhattan från Hudson River.

Biljett till Liberty Island
Biljett till Liberty Island - välj om du vill gå upp i statyn eller ej. Jag hoppade över, har varit däruppe förut och är lite skraj för höjder. Foto: Privat.

Vad är då frihetsgudinnan egentligen? Jo, det är en 46 meter hög staty som står på en 47 meter hög stensockel. På engelska kallas den Statue of Liberty, rent formellt Libery Enlightening of the World. Statyn ligger på den lilla ön Liberty Island i New Jerseys hamn. För att ta sig hit åker man färja från Battery Park, längst ner på Manhattan, överfarten tar ungefär tio minuter och kostar 12 dollar. (sept 2010) Lite som att åka Djurgårdsfärjan i Stockholm som går mellan Gamla stan/Slussen och Djurgården.

Färja till Liberty Island
Med färja till Liberty Island - härligt avbrott från staden en stund. Foto: Privat.

Statyn var en gåva från den franska folket till folket i USA för att fira 100-års minnet av USA’s självständighet. Den franske skulptören Frédéric Bartholdi, en av de stora skulptörerna under 1800-talet, skapade statyn liksom det kända Lejonet i Belfort, ett 11 meter högt lejon uthugget ur en berggsida i Belfort, Frankrike. Statyn fraktades i 214 lådor till USA 1885 och efter fyra månaders arbete med att montera ihop delarna invigdes statyn 28 oktober 1886.

Utsikt från färjan
Samma syn som många förfäder mött när de kom till USA. Frihetsgudinnan sedd från båten. Foto: Privat

Statyn som föreställer en kvinna, är full med symbolik. Hon bär en tavla med skriften 4 juli 1776, dagen då de engelska kolonierna förklarade sig oavhängiga från Storbritannien och Amerikas förenta stater grundlades. Hennes klassiska utseende med romersk stola och sandaler härrör från frihetens gudinna i det antika Rom. Den ena foten är fångad i en rörelse, den andra står på brutna bojor, en symbol för USA’s önskan om att bli fritt från förtryck och tyranni. Facklan i hennes hand symboliserar upplysning. Statyns gröna färg beror på att hon består av koppar som oxiderat.

Frihetsgudinnan - New York
Frihetsgudinnan - har du inte kamera med, finns fotografer som gärna tar din bild. Foto: Privat

På den lilla ön finns restaurang, souvenirbutik, gröna gräsmattor och bänkar under trädens skugga.

27 grader varmt - skönt med en paus på uteserveringen på Libery Island.
27 grader varmt - skönt med en paus på uteserveringen på Libery Island. Foto: privat

Strax intill Liberty Island ligger Ellis Island. Här var tidigare en emigrantstation där drygt 70% av alla som emigrerade till USA under 1800-talet hamnade. Idag finns här ett arkiv över en stor mängd människor som passerat på väg till sitt nya liv i USA. Över en miljon svenskar emigrerade till USA, så kanske har just du en släkting som lämnat spår efter sig på Ellis Island. Färjan till frihetsgudinnan stannar även här för den som vill gå av och se sig omkring.

Lägg i en slant och se bort till Brooklyn Bridge.
Lägg i en slant och se bort till Brooklyn Bridge. Foto. Privat
Robotversionen av skulptören Frédéric Bertholdi berättar om statyn.
Robotversionen av skulptören Frédéric Bartholdi berättar om statyn. Foto: Privat
Ellis Island - i förfädernas spår.
Ellis Island - i förfädernas spår. Foto: Privat
Battery Park
Turistfällor kan vara härliga, se bara vilka sköna tjejer som bjöd på sig! Foto: Privat.
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Vinn doft till ett värde av 1800 kr!

En riktigt fin gåvoask med den underbara doften Clean från Nordic Feel...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *