New York – ta sig runt

Tunnelbanestationen på Times Square - enkel att hitta.
Tunnelbanestationen på Times Square – enkel att hitta.

Om man sett New York som bakgrund i en av alla de polisserier som finns, CSI New York, Law and Order och New York Undercover bara för att nämna några, är det lätt att bli något orolig inför en resa dit och framförallt kanske för att åka tunnelbana. Självklart bör man vara vaksam oavsett vart i världen man reser, att vara ute sent på kvällarna i områden som lokalbefolkningen undviker, tror jag de flesta har sunt förnuft nog att inte göra.

Times Square New York
Kanske inte alltid så lätt att se nedgångarna till tunnelbanan i myllret. Foto: Privat

New York Subway är en av de äldsta i världen med anor tillbaka till slutet av 1800-talet. Nätet består av 468 stationer med nästan 40 mil spår. Vissa linjer har mer än ett spår vilket ger möjligheten att köra expresståg som inte stannar på varje station.

Gott om poliser i New York
Bara att gå fram och fråga om du behöver hjälp att hitta. Gott om poliser i New York. Foto: Privat

Hur är det då att åka tunnelbana i New York, är det ett alternativ till att ta sig runt? Ja, absolut. Jag som växt upp i Stockholm är van tunnelbaneresenär. Precis som i Stockholm är många stationer slitna och nedgångna, men nätet är väl utbyggt och det går naturligtvis snabbt och smidigt att ta sig från en plats till en annan. Om du ska stanna i några dagar vill jag tipsa dig om att köpa ett MetroCard. Det finns att lösa på alla stationer, gäller i en vecka för obegränsat antal resor och kostar 27 USD (sept 2010).

New York MetroCard
Enkelt att ta sig runt på Manhattan med ett MetroCard.

Vi bestämde oss för att ta buss från Port Authority Bus Terminal till en outlet utanför New York. Port Authority Bus Terminal är världens trafiktätaste bussterminal med 7200 bussavgångar och 200 000 passagerare dagligen. Terminalen ligger bara ett kvarter från Times Square mellan 8:e och 9:e avenyn och 42nd street.

Port Authority Bus Terminal New York
Port Authority Bus Terminal New York. Foto: Privat

Det finns ett par stora outlets i och utanför New York. De mest kända är Century 21 nere vid Ground Zero, Jersey Gardens i New Jersey och Woodbury Commons i New York State. Vi hade först tänkt att ta oss till Jersey Gardens men eftersom det var så himla fint väder med sol och 24 grader kunde vi ju inte annat än välja Woodbury. Jersey Gardens är en inomhusgalleria med heltäckningsmattor, medan Woodbury består av separata byggnader som man promenerar runt mellan som en liten miniatyrstad. På båda finns dock över 200 butiker som säljer märkesvaror till kraftigt rabatterade priser. Massor av folk gick runt med resväskor (!) som de fyllde med fynd.

Woodbury Commons New York
Allt från Gucci, Versace och Hilfiger till Adidas och Nike. 220 butiker i Woodbury Commons. Foto: Privat

Bussbiljett till Woodbury köper man inne på Gray Lines kontor på bottenvåningen på Port Authority. Biljetten kostade 42 USD ToR för vuxen, 21 USD för barn (sept 2010) och då fick man även ett tjockt häfte med kuponger och ytterligare erbjudanden till outleten. Räkna med en heldag om du gillar att handla. Vi tog bussen vid nio på morgonen och trots att vi bara besökte ett tiotal butiker kom vi inte därifrån förrän sent på eftermiddagen. Sista bussen tillbaka går vid 21 på kvällen. Bussresan dit tog en timme, men på grund av trafiken tog det 45 minuter längre när vi åkte tillbaka.

Yellow cabs in New York
Gott om taxi i New York. Foto: Privat

Om man inte vill åka buss eller tunnelbana finns det gott om taxi. Det är mycket billigare att ta taxi här än hemma och för att få fatt på en är det bara att ställa sig i gatan och vifta så stannar en inom  minuten. Vill man köra själv finns hyrbil som inte heller kostar en förmögenhet. Se dock till att boka en med GPS för att korta dina körningar och komma rätt på en gång.

Avslutningsvis vill jag bara berätta att du är välkommen att kontakta mig eller mina kollegor om du har frågor om New York eller någon annan destination. Vi delar gärna med oss av det vi vet, utan att du behöver känna något tvång att boka en resa. Mig når du på madeleine@flygstolen.se och kollegorna finns på info@flygstolen.se

Hoppas att din söndag blir lugn och härlig!

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Flygstolen Flax – Paris

Den här gången går vår Flax resa till underbara Paris med SAS...
Läs mer

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *