Ishotellet i Jukkasjärvi

 

Vi har presenterat några udda hotell här i bloggen, bo under Indiska Oceanen på Maldiverna, bo i grotta i Italien, trädhus i Kenya och idag vill vi visa några fantastiska bilder från Sveriges stolthet på hotellhimlen, nämligen ishotellet i Jukkasjärvi.

Ishotellet i Jukkasjärvi i Lappland är världens största hotell byggt av is och snö. Hotellet är lika mycket ett konstverk som en byggnation, varje vår smälter hotellet och varje vinter byggs ett nytt där konstnärer och arkitekter samarbetar och överträffar varandra i fantasi och utförande. Hotellet är kallt, omkring fem minusgrader konstant. Här finns över 80 rum som alla är unikt utformade och inbjuder till sömn på renfällar.

Hotellet lockar besökare från hela världen till denna lilla by som ligger 20 mil från polcirkeln. Processen med att bygga hotellet börjar i mitten av november. Konstnärer och snöbyggare från hela världen har skickat in intresse och arbetsprover – utav dessa är 40 inbjudna att vara med att uppföra årets hotell. Ett par hundra människor väljer att vigas i den otroligt vackra iskyrkan som invigs den 23 dec varje år och leds av Svenska Kyrkan. Verkligen ett annorlunda sätt att fira sin kärleksdag på!

När solen får väggarna att börja mjukna i april, stänger man hotellet och låter det smälta tillbaka i Torne Älv, där man en gång tagit all is och snö. För att ta sig till Jukkasjärvi flyger man till Kiruna. Hotellet ligger bara 12 km från flygplatsen. Förutom att bo spektakulärt kan man om man har tur få uppleva norrskenet. Detta naturfenomen, Aurora borealis, uppstår då laddade partiklar genom acceleration förvandlats till energier och kraschar i atmosfären. Kiruna och Jukkasjärvi erbjuder en hel del annat för den äventyrslystne. Här kan du bl.a. åka skidor, snöskoter eller hundspann, uppleva den samiska kulturen, prova på att skulptera i is, paddla kanot och se både ren och älg. Inget dåligt äventyr!

Ishotellet i Jukkasjärvi
Foto: TheNightflight Pixdaus.com
Den vackra iskyrkan i Jukkasjärvi.
Den vackra iskyrkan i Jukkasjärvi. Foto: B Jaglin

 

Hotellets ingång. Foto Markus Bernet
Foto: Laplandish Wikipedia
Drinkarna är alltid kalla på Jukkasjärvi Hotell.
Drinkarna är alltid kalla på Jukkasjärvi Hotell. Foto: Wikipedia

 

Härligt sovrum! Foto: Sonja Jansson
Brud på väg in i kyrkan.
Brud på väg in i iskyrkan. Foto: www.laplandwedding.co.uk
Norrsken - vackert naturfenomen.
Norrsken – vackert naturfenomen. Foto: Senior Airman Joshua Strang Wikipedia
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Se David Letterman i New York

Planerar du att resa till New York och gillar Late Show med...
Läs mer

6 Comments

 • Så vackert! Nog för att det italienska grotthotellet lockar mera, men nå’n gång måste jag upp till Jukkasjärvi också!
  Blev lite nyfiken på hur det ser ut när det börjar smälta – måste googla! :)

  Tack för alla udda tips – mycket roligare än “vanliga” resor! :)

 • En av mina drömmar. Står högt upp på min “upplevelse-lista” Ska drömma vidare och kanske planera….

 • Här är en som älskar solen :) åker aldrig upp till något kallare än där jag bor ( Lund) Men har alltid sagt att om jag vinner en resadit upp till vinterlandet så är det hit jag ska och bo på ishotell och åka hundspann. :)

 • Det är en drömresa som man vill och nog kommer att göra.
  Vi gillar upplevelseresor.
  Kan tänka mej att göra denna resan tillsammans med de lite äldre barnbarnen.
  Mina barn är sambos och inte gifta,önskar att någon av dem skulle vilja gifta sig i iskyrkan i Jukkasjärvi,tror att det hade blivit en fin akt.
  Men det får ju inte jag bestämma och har de varit sambos mellan 15 – 18:år så är de nog nöjda med det.
  Men Jokkmokks marknad,ishotellet och åka handspann kommer vi att göra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *