Kambodja – Angkor Wat

Angkor Wat sett från ovan. Kambodja.
Angkor Wat sett från ovan. En av jordens mest spännande platser!

I början av 1100-talet påbörjade man bygget av ett hinduiskt tempel i Angkor, Kambodja. Templet byggdes för kung Suryavarnan II i syfte att vara hans och tillhöra hans huvudstad Angkor som var huvudstad i landet mellan år 860 -1400 e Kr. Det tog ca 40 år att färdigställa templet som från början var avsett för guden Vishnu men även för att användas som gravtempel och gudsdyrkan.

Angkor Wat - Kambodja

Under 1400-talet omvandlades det till ett theravada-buddhistiskt kloster, vilket det är än idag. När den franske upptäcksresanden Henri Moutots skrev reseskildringar härifrån under 1800-talets mitt steg omvärldens intresse i rekordfart. Under fransmännens kolonisation plundrades templet, en del av föremålen finns faktiskt på museum i Paris idag.

Angkor Wat - Kambodja.

Genom århundraden har templet och ruinerna blivit ett världskänt landmärke för Kambodja och finns upptaget i Unesco’s världsarvsslista. Det är också landets allra populäraste turistmål. Angkor Wat är ett förstklassigt exempel på Khmerernas arkitektur. Under 1100-talet hade man blivit skickliga byggare och använde sandsten som huvudsaklig råvara. Precis som vi fascineras över pyramiderna som byggnadsverk, är Angkor Wat en imponerande syn när man tänker på de fåtal hjälpmedel man hade på den tiden för att kunna uppföra dessa verk.

Angkor Wat

Man kan hyra en tuktuk (cykelförare med vagn) och välja en guidad tur, den lilla turen tar två-tre timmar och visar dig de vackraste templen på området. Det finns möjlighet att köpa både mat och dryck inne på området.

Djungeltemplet - Ta Prohm,
Djungeltemplet - Ta Prohm. Här spelades delar av filmen Lara Croft in.

Det tempel som kallas DjungeltempletTa Prohm, sägs vara det som fick stå bakgrund i filmen Lara Croft Tombraider med Angelina Jolie. Templet kallas så eftersom man tillåtit träd och rötter att fortsätta växa i och kring byggnaden som det redan gjort då det upptäcktes i början av 1900-talet.

Angkor Wat Apsara Gudinnan i centraltornet. En av 1780 kvinnoporträtt i Angkor Wat.

Om du vill resa hit och uppleva det här fantastiska ruinstaden på egen hand är det i staden Siem Reap man bor, som ligger ca 5,5 kilometers bort.

Angkor Wat i midnattsljuset
Angkor Wat i midnattsljuset. Foto: Robert Clark

Kambodja ligger i Sydostasien där konungariket gränsar mot Laos, Thailand och Vietnam. Huvudstaden Phnom Pehn ligger där de tre floderna Bassac, Tonlé Sap och Mekong möts. Här bor ca 1,3 miljoner av landets dryga 14 miljoner invånare.

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Australien – Stora Barriärrevet

Ett av Australiens populäraste turistmål är Stora Barriärrevet. Om du har planer...
Läs mer

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *