Turkiet – Istanbul

Hagia Sofia i Istanbul
Vackra Hagia Sofia i Istanbul.

Istanbul – en av Europas och Asiens mest spännande storstäder. Störst och äldst i Turkiet och kulturhuvudstad i Europa i år, men huvudstaden heter dock Ankara. Det tar ca 3,5 timmar att flyga hit från Stockholm, tidsskillnaden är en timme plus. I Istanbul bor ca 14 miljoner av landets 72 miljoner invånare. Bara några procent av Turkiets yta ligger i Europa, resten i Asien vilket innebär en fascinerande blandning och influenser.

Här finns många kända historiska monument och områden, flera upptagna i Unesco’s världsarvslista. Den mest kända, Hagia Sofia, en kristen kyrka byggd av Kejsaren Justianius 532-537 e Kr, den bysantinska arkitekturens mästerverk. Under 1400-talet byggdes den om till en moské och blev skyddad 1934 som museum efter beslut av Kemal Atatürk, Turkiets förste president.

Här finns också rester av en hippodrom, hästkapplöpningsbana, med anor från romarriket, många vackra moskéer, den kanske mest kända är Suleymaniyemoskén från 1500-talet.

Om du besöker Istanbul för första gången vill vi tipsa dig om basarerna.

Den stora basaren i Istanbul.
Den stora basaren i Istanbul.

Kryddbasaren som den kallas i folkmun, ligger i Eminönü intill Galatabron. Förr såldes mest kryddor och torrvaror här, men idag är utbudet än större. Massor av mat, fisk och prylar som du inte visste fanns eller att du ville ha.

Den stora basaren har anor ända tillbaka till 1453. PÅ 65 gator trängs butiker under höga valv som erbjuder allt från mattor, kläder, tyger, smycken, lampor, läder och antikviteter. Här behöver man både tid och tålamod, det är stort det finns gott om envisa försäljare. Att pruta hör till, betala inte mer än vad du tycker att det värt. Gå gärna runt och jämför priserna innan du slår till. Tänk på att om du köper antika föremål kan de om de är äldre än från 1900-talet bli konfiskerade i tullen och räknas som smuggling. Om du köper mattor står butikerna för transporten. Man ska också få ett intyg på äktheten. Vill du köpa med dig möbler eller andra större föremål kan du alltid vända dit till Schenker Arkas, det största fraktbolaget i Istanbul, som fraktar hem dina varor på båt. Det brukar ta mellan 3-4 veckor att få sina köp transporterade till Sverige.

Längs den stora gågatan Isiklal Caddesi ligger det exklusiva varuhuset Vakko. Är du sugen på ett riktigt fint shoppingcenter ska du bege dig till Amerkez som ligger på Nispetiye Caddasi. Här finns ca 250 affärer, kaféer och matavdelning högst upp.

Några tips på hotell i Istanbul:

Boka hotell i Istanbul

Celal Sultan ***
Hotellet ligger bra placerat i den gamla delen av Istanbul, med gångavstånd till många sevärdheter såsom exempel, Blue Mosque, Hagia Sophia, Topkapi Palace, Hippodrome, Underground Cistern, Grand Bazaar, Spice Bazaar. Litet och mycket välskött hotell (32 rum) samt att hotellet har en välkänd restaurang. Alla rum har minibar, A/C, kabel TV och telefon. Mycket omtyckt bland våra kunder.

Pris
646 :- /natt inkl frukost ( dubbelrum)

istanbul_ceres

Seres Hotel ****
Litet, välskött och elegant hotell som ligger utmärkt placerat mitt i centrum av gamla stadsdelen. Nära till många sevärdheter såsom Topkapi Palace, St. Sophia, Blue Mosque.

Pris
624:-/natt inkl frukost( dubbelrum)

istanbul_best

Best Western Empire Palace Hotel ****
Best Western Empire Palace Hotel Istanbul öppnades i april 2004 och ligger i en vacker byggnad från 1600-talet. Många av de stora turistattraktionerna ligger på gångavstånd från hotellet och till närmaste tågstation är det 300 m. Hotellet har utrustade konferensrum, restaurang med utsikt över staden, bar, takterrass, turkiskt bad, Jacuzzi, valutaväxling, tvättservice och rumservice. Rummen är utrustade med luftkonditionering, telefon, trådlös internet, TV, safe, väckarklocka, te- och kaffekokare samt badrum med hårtork och toalettartiklar. Sällskapsdjur är tillåtna efter förfrågan. Parkering finns (extra avgift).

Pris
914:-/natt inkl frukost ( dubbelrum)

turkish_airlines

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Krabi – En introduktion

Krabi har för många svenskar blivit synonymt med längtan efter turkost vatten,...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *