Antalya – Medelhavets mysigaste hamn

Turkiet - Antalya
Gamla Stan, Antalya. Foto: privat

Vid första anblick känns Antalya som vilken stortstad som helst med mycket trafik, folk och avgaser men då har man inte varit i Gamla Stan, Kaleiçi. Det är en riktig pärla! Pittoresk med sina små och smala kullerstensgränder, lika populär bland turister som bland lokalbefolkningen. Det är underbart att strosa om kring här till ljudet av bönutropen från Yivli-minareten. Gatorna vindlar sig ner till den charmiga och mysiga hamnen Yat Limani. På vägen ner finns det flera restauranger där du kan käka hummer med fantastisk utsikt över hamnen. Underbart!

Småbåtshamnen i Antalya. Foto: privat
Småbåtshamnen i Antalya. Foto: Privat

Väl nere i hamnen finns många fiskrestauranger men kom ihåg att du betalar fisk per kg och att notan lätt springer i väg. Det förväntas att du lägger ungefär 10% som dricks såvida du är nöjd förstås. Det turkiska köket är riktigt bra. Det mest populära är s.k. Meze som är många små förrätter likt det Spaniens tapas. Lamm, kebabkött, lavas (tunnbröd), köttbullar och skaldjur äts i mängder men tyvärr så saknas det ofta sås. Vi svenskar sägs vara glada i sås och visst vill jag ha min sås!

Från hamnen kan du ta olika båtturer ut i Medelhavet men även ta ett bad från klippor, plattformar och små fina vikar mitt i centrum. Under sommarmånaderna är det just hamnen som gäller. Här vimlar det av disco, barer och tavernor.

Meze. Foto: Privat
Meze. Foto: Privat

I Gamla Stan är det ingen basar i klassisk mening där du tydligt märker att du är just på en basar. Det är samma varor men som i stället säljs i små butiker längs de smala gränderna. Du kan köpa märkeskopior i varierande kvalitéer och här gäller det att pruta. Vill du ta med dig ett minne hem från Turkiet så finns det många fina klassiska handarbeten som t.ex. mattor, dukar och fat.  Skall du köpa en matta bör du däremot läsa på lite innan för att inte gå på någon nit. Tänk på att värdet på en matta mäts i knuttätheten, ju tätare desto dyrare. Överallt kan du köpa kryddor och te, försäljaren låter dig gärna provsmaka. Vissa butiker jobbar efter att det inte går att pruta men då står det klart och tydligt när du går in i butiken. Det går att handla med både Euro och Turkiska lira.

Basar butik, Antalya Gamla stan. Foto: privat
Basar butik, Antalya Gamla stan. Foto: Privat
Härliga tesorter. Foto: privat
Härliga tesorter. Foto: Privat
Badplats mitt i Antalya
Badplats mitt i Antalya. Foto: Privat
Antalaya småbåtshamn
Antalyas småbåtshamn. Foto: Privat
Turkiskt man
Turkisk man. Foto: Privat

Ta dig gärna tid och testa ett riktigt turkiskt bad, Hamam. När du ligger där raklång på en hård marmorbänk i ett helkaklat rum och blir skrubbad från topp till så känns Sveriges ombonade och mjuka massagebänkar långt borta. Spännande, annorlunda och underbart skönt. Det är också mycket billigare än i Sverige. Det finns flera härliga oaser inne i Gamla Stan där du kan bli ompysslad.

Till Antalya flyger du bäst med Turkish Airlines som har dagliga flyg från Stockholm. Antalya International Airport ligger 10 km öster om staden. Taxi till staden kostar ungefär 20-25 YTL dagtid och det tar ungefär en kvart.

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

turkish_airlines

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Vinn resa till Seattle med Icelandair

Vinn flygresa för två till Seattle, USA med Icelandair! Välkommen till Seattle,...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *