Sydney Australien

Sydney är huvudstad i delstaten New South Wales. Sydney ligger på östkusten och är Australiens största och äldsta stad med ungefär 4,4 miljoner invånare. Staden är mycket ren och fin och har en skön atmosfär med flera grönområden. Här finns bra kommunikationsmöjligheter i form av buss och tunnelbana som kan ta dig flera mil utanför Sydney. Man kan också välja att ta en snabbtur genom Sydney med mono-rail som finns inne i stadskärnan.

Jag tycker själv att Sydney är en otroligt vacker stad som erbjuder otroligt mycket för alla. Jag kommer i detta inlägg ge förslag på några platser värda att besöka.

Sydney - res till Australien med flygstolen.se
Operahuset i Sydney.

Sydneys Operahus är en världskänd byggnad som bara måste besökas. Det var Dansken Jørn Utzon som var arkitekt till operahuset, som invigdes i oktober 1973. Operahuset ligger  i hamnen norr om Botanic Garden. Byggnaden är täckt av över en miljon laserade vita kakelplattor som är tillverkade av svenskt klinker från lera bruten i Skåne. För att få en oförglömlig upplevelse rekommenderar jag att man går på en konsert eller opera när man ändå är på plats. Men om det inte skulle passa tidsmässigt kan man gå en visning där man får veta otroligt mycket om byggnaden. En sådan rundvandring tar ungefär en timme. Om man vill uppleva lite mer kan man välja att gå på en backstage tour där du och 7 andra får komma in bakom kulisserna där vanligtvis bara stjärnorna får vistas. Turen tar ungefär 2 timmar och kostar 150 australienska dollar. Själv valde jag och min kompis att gå och se en opera – Carmen, vilket var en fantastisk föreställning.

Operahuset i Sydney - Australien

Botanic Garden

En av Sydneys trevligaste och vackraste platser är Botanic Garden – den botaniska trädgården. Här kan man promenera omkring hur länge som helst och njuta av den fantastiska miljön och utsikten över hamnen. Trots att Sydney är en storstad kan man lätt hitta lugnet  i trädgården och bara koppla av. Här kan du uppleva allt från hundratusentals torkade växter, inhemska tropiska växter, statyer och minnesmärken. Botanic Garden erbjuder även ett rikt djurliv med bland annat kakaduor, regnbågslorie och fladdermöss.

Botaniska trädgården i Sydney
Den botaniska trädgården i Sydney. Foto: Privat
Emma och Ebba i botaniska trädgården i Sydney.
Ebba och jag i botaniska trädgården i Sydney. Foto: Privat

Sydney Harbour Bridge
Sydney Harbour Bridge är en enorm stålkonstruktion som invigdes 1932 och som sträcker sig över hamnen. Det är en stor turistattraktion som lockar tusentals turister till bron varje år. Valvet går upp till 134 meter över havet och sträcker sig 503 meter och väger hela 39 000 ton. Såväl bilar som tåg, cyklar, mopeder och fotgängare kan färdas över bron. Genom bron förbinds shoppingkvarteren i centrala Sydney med affärs- och bostadsområdet North Shore vid Sydney Harbour.

Harbour Bridge är väldigt känt för klättrare från hela världen. Men även som vanlig turist finns det möjlighet att få en säker klättring med guide som anordnas av företaget BridgeClimb som ligger intill bron. Att klättra till toppen och tillbaka tar cirka 3,5 timmar och kostar från 160 australiensiska Varje år anordnas även ett spektakulärt nyårsfirande med Sydney Harbour Bridge som huvudmittpunkt. Här avfiras gigantiska fyrverkerier. Det hela inleds med ett ”familjefyrverkeri” klockan 21 följt av en ljusparad i hamnen med över 50 båtar. Vid tolvslaget startar det stora fyrverkeriet som varar i exakt tolv minuter, en minut för varje månad under året som gått.

Sydney Harbour Bridge
Sydney Harbour Bridge

I morgon tänkte jag skriva lite om Bondi Beach, Blue Mountains och Darling Harbour. Hoppas din lördag blir mysig! // Emma

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Muay Thai – Thailands nationalidrott

Det är varmt i lokalen. De stora glasflaskorna innehåller ett gult flytande...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *