Tyskland – härliga München

Det berömda klockspelet i München.
Det berömda klockspelet i München.

Välkommen till München – delstaten Bayerns huvudstad i Tyskland. Tredje största staden i landet med 1,3 miljoner invånare. Staden har med åren blivit en metropol i Europa där miljontals turister kommer på besök. Det är både Oktoberfest, fotboll och kultur som lockar. Oktoberfest är en stor ölfestival som hålls varje år i slutet av september och början av oktober. Den första festen hölls redan 1810, då i anslutning till den bayerske Prins Ludvigs giftermål. Numera räknas Oktoberfest som den största folkfesten i världen. Oktoberfest firas även på andra platser i världen, från Sverige till Argentina, Brasilien, Palestina och USA.

Oktoberfest! Vissa tält kan rymma tiotusen människor och tar månader att bygga.
Oktoberfest! Vissa tält kan rymma tiotusen människor och tar månader att bygga.

Något som man ofta förknippar med München och Bayern är Lederhosen – korta byxor av läder. Lederhosen är ett populärt plagg över generationsgränserna, och bärs till såväl vardag som fest, i städer liksom på landsbygden. För den fotbollsintresserade behöver vi knappast nämna FC Bayern München, Tysklands mest framgångsrika klubb genom tiderna.

Eftersom München är en viktig industristad hittar du flera huvudkontor för stora företag här som BMW och Siemens. Mitt i stan ligger Marienplatz, ett stort torg omgivet av gamla vackra byggnader och kyrkor. Här i stadshuset finns ett berömt klockspel Glockenspiel, där stora figurer visar historiska händelser kl. 11 och 12.

Surfare på Eisbach i The English Garden - München, Tyskland.
Surfare på Eisbach i The English Garden - München, Tyskland.

The English Garden – Den engelska trädgården, är stadens största park, den är t.o.m. större än Central Park i New York. Den här gröna oasen bjuder på allt från båtuthyrning, promenader och surfing! Om du ser människor med surbrädor, följ efter! Då kommer du upptäcka floden Eisbach där du kan simma eller surfa på strömmarna.

Surfning på Eisbach i München.
Surfning på Eisbach i München.
Här kan man bada och surfa! Floden Eisbach som går genom München.
Här kan man bada och surfa! Floden Eisbach som går genom parken.

Vi hoppar vidare från sommar och surfing till vinter, snowboard och skidåkning. Det finns massor av bra skidorter i närheten av München. Från flygplatsen finns flera bolag som erbjuder transfer eller välj en hyrbil. Kolla med det flygbolag du ska resa med vilka bagageregler som gäller för skidor/snowboard. Tips! Lufthansa tar inget extra betalt för skidutrustning inom Europa. Några exempel på skidorter och avstånd från München finner du här nedan:

Som ett sagoslott, Neuschwanstein utanför München.
Som ett sagoslott, Neuschwanstein i de bayerska alperna.

Tyskland:
Garmish-Partenkirchen 109 km
Mittenwald 149 km
Obergammergau 100 km
Spitzingsee 77 km
Sudelfeld-Bayerischzell 77 km

Saalbach i Österrike bjuder på härlig skidåkning.
Saalbach i Österrike bjuder på härlig skidåkning.

Österrike:
Kitzbühel 111 km
Saalbach 124 km
Zell am See 137 km
Mayrhofen 132 km
Söll 99 km
Kaprun 140 km

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Moskva

Idag förflyttar vi oss till Moskva, huvudstad i Ryssland. Till vår hjälp...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *