Italien – Vintersport och bilar i Turin

Turin -under vinter OS 2006
Turin -under vinter OS 2006.

Turin ligger i norra Italien, på italienska heter staden Torino, något du kanske känner igen från bilens värld. Här ligger nämligen Fiats huvudfabrik och är ett av många kända företag som gjort staden till en av landets viktigaste industristäder. Ford introducerade sin populära bilmodell Ford Torino 1968 som en hyllning till bilbyggarkonsten i staden.

Turin var även värd för Vinter-OS 2006, vilket kanske ger dig en ledtråd om att här finns både gott om snö och natur som lämpar sig väl för vintersport. Norr om staden tornar Alperna upp sig och i söder ligger hertigdömet Monferrato.

Turin har drygt 900 000 invånare, om man räknar med ytterområdena växer det till 1,7 miljoner vilket gör det till Italiens fjärde största stad.

Något som naturligtvis satt staden på världskartan är Svepduken i Turin. Här förvaras nämligen den duk som sedan 1357 sägs varit Jesus liksvepning. Duken finns i katedralen Duomo di San Giovanni Battista – Johannes Döparens katedral. Johannes Döparen är stadens skyddshelgon.

Vackra La Basilica di Superga i Turin.
Vackra La Basilica di Superga i Turin.

Staden har fullt med vackra piazzas och arkitektur. För dig som tycker om arkitektur är det här en pärla. Det finns över hundra museum i staden med allt från ett av världens största bilmuseum, Museo dell’ Automobile, till populära filmmuseet Museo Nazionale del Cinema och egyptologi Museo Egizio.

Turin om natten. Vacker anrik stad.
Turin om natten. Vacker anrik stad.

I den gamla delen av staden, precis vid Piazza Castello hittar du det hjärtat av det trendiga nattlivet i Turin. Precis som SoHo i New York eller Notting Hill i London har kvarteren genomgått en positiv förändring.

För dig som är intresserad av skidåkning i Alperna ligger Torino International Airport perfekt. Nära den franska gränsen så ditt urval av skidorter i närheten både i Frankrike, Italien och Schweiz är stort, över 50 st! Det finns gott om bolag som ordnar transfer från flygplatsen till den skidort du vill åka till, eller så kan du välja att boka hyrbil. Tips! Lufthansa tar inget extra betalt för skidutrustning inom Europa. Några exempel på skidorter och avstånd från Turin finner du här nedan:

Snowboard i italienska Courmayeur
Snowboard i italienska Courmayeur.

Några exempel på skidorter i närheten av Turin kommer här:

Italien:
Pragelato 59 km
Champoluc 70 km
Gressoey 71 km
Courmayeur 84 km
Bardonecchia 75 km
Claviere 76 km
La Thuile 79 km

Skidåkning, Val Thorens, Frankrike.
Skidåkning, Val Thorens, Frankrike.

Frankrike:
Val Cenis 61 km
Tignes 65 km
La Norma 74 km
La Rosiere 78 km
Les Arcs 79 km
Val Thorens 84 km
Courchevel 83 km
Serre Chevalier 90 km

Underbart mysiga Zermatt i Schweiz.
Underbart mysiga Zermatt i Schweiz.

Schweiz:
Evolène 102 km
Le Châble 103 km
Zermatt 91 km

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

USA-resenärer debiteras för sitt inresetillstånd

Foto lånat av www.wingsacrossamerica.us Det har sedan 12 januari 2009 varit obligatoriskt...
Läs mer

2 Comments

  • WOW längtar redan, har tänkt mycket på den här pärlan. Åka skidor och bil, äta gott mysa tänk ett nyår där. Drömma kan man alltid!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *