Kairo – Egyptiska museet

Tuthankamon - Kairo, Egypten. Res med flygstolen.se
Den unge Tutankhamon's dödsmask finns i Kairo, Egypten.

Ända sedan jag var liten har jag varit fascinerad av Egypten och Faraonerna. Det har alltid legat ett skimmer av mystik över pyramiderna och de antika härskarna. Än idag vet man ju inte med säkerhet hur de byggdes. Den tidiga dynastin I-III (2950-2575 f.Kr.) bestod av övre och nedre Egypten och grundade huvudstaden Memphis. Under den här tiden skapades både kalendern och hieroglyferna.

Under den tid som kallas det gamla Riket, dynastierna IV-VIII (2575 – 2150f.Kr) dyrkade man solguden Ra och de första pyramiderna byggdes vid Giza.

I antikens Egypten trodde man att när en faraon dog, blev han Osiris, de dödas kung, medan den nya faraonen blev Horus, gud över himlen och solens beskyddare. Den här cyklen symboliserades av solens upp- och nedgång. Man trodde att en del av faraonens själ, ka, skulle vara kvar i hans kropp. Därför var det viktigt att kroppen bevarades och omhuldades för annars kunde han inte utföra sina nya plikter som Osiris de dödas kung. Detta skulle vara en katastrof och cyklen skulle brytas. För att förhindra detta, mumifierade man de döda faraonerna. Allt som en kung kunde behöva i sitt nästa liv lades i hans grav; guld, mat, farkoster och dockor av undersåtar, sk. ushabti.

För att skydda dessa mumier och själar byggde man sedan enorma gravar, men inte alltid pyramider. Före pyramiderna grävde man ut gravar ur berggrunden. Tvärtemot vad man tidigare trott så byggdes inte pyramiderna av slavar eller utlänningar. Utgrävningar visar att det var egyptier som byggde dem. De bodde i byar under bygget där det fanns allt från bagare, slaktare, kyrkogårdar och tom äldreomsorg.

Entrén till det egyptiska museet i Kairo.
Entrén till det egyptiska museet i Kairo.

Det egyptiska museet i Kairo, Egypten, innehåller världens största samling av antikviteter. Man har över 120 000 föremål som huvudsakligen kommer från faraonernas tid. Museet grundades redan 1835 för att stoppa gravplundringar och försöka behålla så många föremål som möjligt i Egypten. Här finns många av de skatter man funnit i pyramiderna bl.a från Tutankhamun.

Det egyptiska museet i Kairo, Egypten.
Åh, så spännande att fördriva en dag på det egyptiska museet i Kairo, Egypten!

Museet byggdes först vid Ezbekeyah Garden men har sedan dess både flyttats och byggts ut. Idag ligger det vid Tahrir Square inne i Kairo. Byggnaden består av två våningar där bottenvåningen visar stora samlingar av papyrus och mynt som användes förr i tiden. Mycket av papyrusen består bara av små fragment då de senaste två tusen åren har gjort sitt till. Man har funnit flera olika språk på dessa; arabiska, latin, grekiska och hieroglyfer. Mynten består av blandningar där man funnit både guld, silver och brons. Dessa är inte enbart egyptiska utan kommer både från romarriken, grekerna och den muslimska världen. Detta har hjälpt forskare att kartlägga och förstå bl.a vilka handelsvägar som användes under antiken.

Här finns också större föremål från det som kallas det Nya Riket, från tiden mellan 1550 – 1069 f.Kr.  Stora statyer, bord och kistor. På den övre våningen finns föremål från de två sista dynastierna i det antika Egypten, ex. Amenophis II, Hatshepsut och Maherpen.

Det egyptiska museet i Kairo, Egypten.
Inne på det egyptiska museet i Kairo, Egypten.

Den unge faraonen Tutankhamon är en av de mest kända, eftersom hans grav återfanns så bevarad. Den brittiske arkeologen Howard Carter hittade den 1922 i Konungarnas Dal nära Luxor, ca 50 mil från Kairo. Den vackra begravningsmasken i massivt guld som väger strax över 10 kilo, nådde världsberömmelse. Han är även omtalad för sin tidiga död, endast 19 år gammal. DNA-prov har visat att han bl.a. led av ett malariavirus och röntgen har även visat en skada samt blödning i hjärnan. Vissa tror att han blev mördad, andra att han dog av sjukdom eller i en olycka. Jag tycker att den här perioden i människans historia är väldigt spännande och intressant. I morgon tänkte jag skriva lite om Konungarnas Dal och Giza, kan bli ganska skön söndagsläsning. Hoppas din lördag blir fin!

// Madeleine

Mer om Egypten och magin kring det Röda Havet hittar du här.

Skulle du få ett plötsligt sug att resa till Egypten, kan du använda knapparna nedan för att söka resor :)

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Egypten – Röda Havets magi

Magnifika korallrev, härlig atmosfär och spännande upplevelser väntar längs Marsa Alam–kusten i...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *