Giza och Luxor

Hur fantastiskt? Konungarnas dal i Egypten.
Hur fantastiskt? Konungarnas dal i Egypten.

Jag skrev igår om det Egyptiska museet i Kairo, hade gärna spenderat min grå Skånelördag där igår. Idag tänkte jag berätta lite om Luxor och Giza. Staden Luxor kallades i antiken för Thebe, som var en politiskt huvudstad i Egypten. Ibland refererar man till Luxor som världens största utomhusmuseum, eftersom här finns många ruiner, monument, tempel och gravar från faraonernas tid. Tusentals turister besöker de här platserna som inkluderar Konungarnas dal och Drottningarnas dal. I Luxor bor idag nästan 500 000 människor. För att ta sig hit kan man flyga till Luxor International Airport, men om du redan är i landet och kanske njuter av sol och bad, erbjuds dagsutflykter hit från flera andra orter.

Det kallas för det vackraste templet i Egypten, templet i Luxor.
Det kallas för det vackraste templet i Egypten, templet i Luxor.

Konungarnas dal är en dalgång utanför Luxor där man byggde gravar åt faraonerna under det Nya riket, 18-20 dynastin (1550 – 1069 f.Kr). Här har man hittills upptäckt ca 60 gravar. Gravarna har plundrats flera gånger redan långt före den moderna människans tid. Det är en av anledningarna till att Tutankhamons grav är så känd idag, då den var förhållandevis intakt då den upptäcktes 1932. Det otroligt spännande Luxor Templet ligger på Nilens östra flodbank. Templet byggdes även det under tiden som kallas Det Nya Riket och är dedikerat åt gudarna Amun, Mut och Chons. Templet har byggts under flera faraoners tid, både Hatshepsut, Tuhthmosis III och Amonhotep III.

Inne i sönernas grav till Rames III i Drottningarnas dal.
Inne i sönernas grav till Rames III i Drottningarnas dal.

I Drottningarnas dal begravdes faraonernas fruar, prinsar och prinsessor. Dalen ligger nära Konungarnas dal. Man tror att här finns över 70 gravar, varav många är vackra och omsorgsfullt dekorerade. Ett exempel är drottning Nefertari’s grav (1290-1224 f.Kr.) Hon är en av de mest kända drottningarna jämte Cleopatra och Nefertiti. Hon var en av farao Ramses II fruar och har en av de mest spektakulära gravarna där det återfinns kärleksdikter från Ramses II på väggarna. Ramses II mumiferade kropp finns idag på det Egyptiska museet i Kairo som jag skrev om igår.

De tre största pyramiderna utanför Giza i Egypten.
De tre största pyramiderna utanför Giza i Egypten.

Giza är Egyptens tredje största stad. Här bor nästan 3 miljoner invånare i en stad som ingår I Kairos storstadsområde. I öknen utanför staden ligger Gizaplatån, en plats som är skyddad av Unesco och är ett av antikens sju underverk. I området som en gång var grönt och bördigt byggdes mer än 80 pyramider 2500 år före Kristus.

Den mäktiga Sfinxen på Gizaplatån i Egypten.
Den mäktiga Sfinxen på Gizaplatån i Egypten.

När man står i sanden idag kan det nästan vara svårt att föreställa sig att det här en gång varit en plats full av liv och grönska. Den största pyramiden är Cheopspyramiden vars namn härstammar från grekiskan Cheops. Det riktiga och egyptiska namnet för faraonen som är begravd här är Khufus. Här finns även ett annat byggnadsverk som är känt över hela världen, Sfinxen i Giza. Sfinxen föreställer en farao med lejonkropp. Man vet inte säkert men forskare tror att den byggdes för 4500 år sedan. Det finns gott om byggnader i Egypten med sfinxer, de förekommer dock alltid i par. Man tror att det funnits ännu en sfinx mittemot den i Giza på andra sidan Nilen, något som också nämns i gamla skrifter men att den av olika skäl försvunnit. Det finns teorier om allt från jordbävningar till översvämningar. Otroligt fascinerade är den i allafall i mina ögon och jag kan liksom inte få nog av att läsa och se bilder om den här svunna civilisationen.

Kul att du “var med” mig i Egypten så här en söndagsförmiddag. Hoppas resten av din dag blir härlig.

// Madeleine

Som alltid några snabbknappar nedan för dig som vill söka en resa, hotell eller hyrbil :)

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Förändringar i bokningsflödet

Tänkte berätta att vi har gjort en del förändringar i vårt bokningsflöde....
Läs mer

1 Comment

  • Gize var häftigt. Annars måste jag nog säga att det bästa stället jag varit på i Egypten var Dahab. En härlig pärla vid Röda havet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *