Mallorca – Palma

Karta över Mallorca - en älskade spanska ön i Medelhavet

Mallorca – den älskade spanska ön i Medelhavet. Ön har en lång historia som omfattar både invasioner, plundringar och sjöröveri, naturligtvis beroende av sitt strategiska läge. Hit kom människor redan för 4000 år sedan för att bosätta sig. Mallroca blev en del av det spanska riket 1479 då Spanien grundades genom giftemålet mellan Kung Ferdinand II av Aragonien och drottning Isabella I av Kastilien.

Vackra fasader inne i Palma. Foto: privat
Vackra fasader inne i Palma. Foto: privat

Tack vare en bergskedja i nordväst som skyddar mot nordanvindar har ön har typiskt medelhavsklimat med milda vintrar och torra heta somrar. Här njuter man av 300 soldagar om året med en medeltemp av 20 C på våren, 27 C på sommaren, 21 på hösten och 17 C på vintern. Huvudstaden på Mallorca heter Palma de Mallorca. Här bor nästan hälften av öns dryga 850 000 invånare. Sedan 1950-talet har Mallorca varit ett populärt turistresemål. Drygt tio miljoner kommer varje år för att sola, bada och koppla av. Vi svenskar var faktiskt först med att resa hit via charter. Mallorca passar för alla resenärer, ensamresande, par, barnfamiljer och seniorer. Här njuter du av god mat på tapasbarer och bykrogar, vilar ögat på grönskande olivlundar, stränder och bergiga landskap och kan aktivera dig via vandringsleder, golfbanor eller stadsvandringar och shopping.

La Seu, den vackra katedralen i Palma.
La Seu, den vackra katedralen i Palma.

I Palma de Mallorca ligger den pampiga katedralen, La Seu. Den började byggas på 1200-talet och slutfördes fyrahundra år senare. Med sina 121 meter är den svår att missa där den breder ut sig omgiven av palmer och de gamla stadsdelarna av Palma.

El Corte Ingles i Palma - ett av Spaniens mest kända varuhus.
El Corte Ingles i Palma - ett av Spaniens mest kända varuhus.

Inne i stadens centrum finns många mindre butiker och större kedjor som Zara och Mango. På Avenguda Jaime III ligger flera exklusiva butiker med internationellt mode. Inne på det stora varuhuset El Corte Ingles finns ett stort utbud med allt från kläder till möbler. Till skillnad från butikerna har varuhuset öppet hela dagen när andra butiker stänger för siesta. Det finns två stora shoppingcentrum i Palma, Porto Pi och Carrefour. Skor och kläder brukar vara billigare än hemma.

Mallorca är känt för sina handgjorda glas som brukar vara mycket färggranna. Är du nyfiken på glasblåsning i kombination med försäljning erbjuds detta i Lafiore och Gordiola utanför Palma. Om du vill köpa lädervaror ska du bege dig till staden Inca på en torsdag då den stora marknaden äger rum. Saker som skärp och jackor brukar vara prisvärda.

Majoricapärlor - konstgjorda, vackra och omtyckta världen över.
Majoricapärlor - konstgjorda, vackra och omtyckta världen över.

På ön finns även en stor tillverkning av konstgjorda pärlor, majoricapärlor. Dessa är väldigt prisvärda och finns att köpa i Manacor där du även kan besöka fabriken. En annan vanlig souvenir från Mallorca är linnebroderier, dessa finns att köpa i Artá, Manacor och Pollenca.

Broderade linnedukar från Mallorca - en omtyckt souvenir.
Broderade linnedukar från Mallorca - en omtyckt souvenir.
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Lyxhotell i Barcelona

Idag vill vi visa några fantastiska bilder från W Hotel i Barcelona...
Läs mer

1 Comment

  • 1989 var första gången jag besökte denna ö!,efter det har jag ständigt återkommit.Det går bara inte att beskriva känslan när jag sätter mina fötter på Mallorcinsk mark, det är lycka,helt underbart, det är “hemma”!
    Jag har bott i Alcudia, Cala DÒr, Santa Ponsa, Palma Nova och de sista 5 gångerna har jag bott i Playa de Palma. Playa de Palma, CanPastilla, det är favorit platsen, där har man närheten till precis allt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *