Mallorca – sevärdheter

Ståtliga slottet Castillo Belver.
Ståtliga slottet Castillo Belver.

Jag skrev om den vackra och pampiga katedralen i Palma, La Seu, häromdagen. Det finns flera andra sevärdheter på ön för dig som gillar historia och kultur.

En annan känd imponerande byggnad på ön är Castillo Bellver. Ett slott i gotisk stil uppfört på 1300-talet på en kulle 3 km utanför staden med en fantastisk utsikt över Palma och bukten. Slottet har bebotts av både härskare och fångar under den tid det fungerade som fängelse. Sedan 1932 är byggnaden ett museum och numera även ett populärt turismål dit man enkelt kan ta sig med bil. Den stora innergården bjuder både på konserter och andra kulturella evenemang.

Konsert inne på Castillo Belver.
Stämningsfull konsert inne på Castillo Belver.
Hamnen i Andratx.
Hamnen i Andratx.

Något jag rekommenderar är att hyra bil och ta dig runt på ön på egen hand. Kustvägen mellan Alcudia i norr till staden Andratx i söder är hänförande! Andratx har en fin marina där man kan se exklusiva yachter ligga förtöjda. Här finns även ett stort utbud för dig som gillar scuba-diving.Många dykcenter erbjuder både utflykter och lektioner. Är man inte intresserad av dykning finns en fin 18-håls golfbana med par 73.

Drakgrottorna, Cuevas del Drach, söder om Porto Cristo.
Drakgrottorna, Cuevas del Drach, söder om Porto Cristo.

På öns östra kust, strax söder om Porto Cristo finns öns största grottsystem, Cuevas del Drach, Drakgrottorna. Här finns guidade turer på flera olika språk. Det arrangeras även konserter med klassisk musik inne i grottan. Här inne finns sex sjöar som är över 200 meter djupa oh märkliga formationer av droppstenar som utgör en spektakulär miljö.

Konstnärens ateljé. Juan Miro Museum på Mallorca.
Konstnärens ateljé. Joan Miró Museum på Mallorca.

Den världsberömda målaren och skulptören Joan Miró föddes på Mallorca. Han levde och verkade här de sista 30 åren av sitt liv tillsammans med sin hustru Pilar som också kom från ön. Hans gamla hem i utkanten av Palma, är omgjort till museum och i ett nybyggt konstmuseum finns över 6000 av hans verk. Både målningar, grafiska arbeten, skulpturer och teckningar.

Den fina bergsbyn Valldemossa.
Den fina bergsbyn Valldemossa.

Valdemossa är en liten by i bergen känd från den vinter då kompositören Chopin bodde här med författarinnan George Sand. Hon skrev en bok om deras tid här, En vinter på Mallorca, då de bodde på det övergivna klostret i slutet av 1800-talet. Man kan besöka både klostret och Chopinmuseet, där hans piano finns kvar. I byn finns ett litet utbud av butiker och barndomshemmet för Santa Catalina Thomás, Mallorcas skyddshelgon.

Fågellivet i det skyddade området S'Albufera.
Fågellivet i det skyddade området S'Albufera.

För dig som tycker om fåglar, ligger ett skyddat våtlandskap, S’Albufera, längs stranden innan Can Picafort, som är känt för sitt fågelliv. Många fågelskådare reser hit för att fotografera och träffa likasinnade.

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Weekend i Bangkok

Så nu har vi kommit till den sista delen av vår resa...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *