Magiska Barcelona

La Sagrada Familia. Foto: Jens Rydén
La Sagrada Familia. Foto: Jens Rydén

Barcelona är en stad som man blir förälskad i på en gång. Här är vackert, människorna trevliga, maten fantastisk och klimatet toppen. Här finns verkligen något för alla, sol och bad längs fina stränder, långa shoppinggator, fotboll i världsklass och otaliga kulturskatter. Det är inte så konstigt att det är ett så omtyckt och populärt resmål! De fina bilderna är tagna av Jens Rydén. Vill du se fler bilder av honom, klicka här.

Barcelona. Foto: Jens Rydén.
Barcelona. Foto: Jens Rydén.

I Barcelona kan du några av Antoni Gaudís mästerverk. Den katalanske arkitektens mest kända byggnad är Temple Expiatori de la Sagrada Família (Heliga Familjens Botgöringstempel). Det är ett fantastiskt byggnadsverk. Vid första anblicken verkar det som om en vårdslös jätte har droppat smältande vax över en gotisk katedral, men vid en närmare titt ser man alla otroliga skulpturer och detaljer. Basilikan började byggas 1882 men är fortfarande långt ifrån klar. Bland annat återstår byggandet av det centrala kyrktornet. Det finns planer på att färdigställa kyrkan till år 2026. Gaudí själv var av åsikten att byggandet skulle pågå under flera hundra år. Basilikan besöks av flera miljoner turister varje år, vilket gör den till en av Spaniens främsta sevärdheter. Inträdesavgifterna är idag de enda medel som bekostar det fortsatta bygget, som ägs av en privat stiftelse. Det finns en hiss som tar dig upp i tornet och en fantastisk utsikt.

Barcelona. Foto: Jens Rydén.
Barcelona. Foto: Jens Rydén.

Gaudí ritade och konstruerade även Park Güell som stod färdig 1914, en jättelik park som egentligen var ett misslyckat byggprojekt. Parken ligger ganska högt upp så man får en fin utsikt över staden när man är här. Med sina naturliga former, spiralformade torn, trappor och sin karakteristiska mosaiködla som återfinns vid entrén till parken är det här en populär och välbesökt plats.

Barcelona. Foto: Jens Rydén.
Barcelona. Foto: Jens Rydén.

En av de mest berömda boulevarderna i världen, La Rambla är värd en promenad även om du bara har en dag i Barcelona. Den långa gatan är fylld av turister, konstnärer, mänskliga statyer, spåmän, dansare och musiker. Blomsterbutiker, tidningskiosker och caféer kantar gatan. Visst kan det kosta en slant att dricka en kaffe eller en kall cola här, men det är roligt att sitta ner en stund och titta på allt folk.

Barcelona. Foto: Jens Rydén.
Barcelona. Foto: Jens Rydén.

Längs La Rambla hittar du även till den livliga marknaden Mercat St Josep, här kan du frossa i frukter, juicer och smoothies. Vackra Placa Reial ligger också här i det gotiska kvarteret som kallas Barrio Gotico. Det här är en rolig plats att utforska, fylld med små caféer, butiker och barer. Här ligger också den stora Domkyrkan. Med tre intrikata spiror och en vacker, nyligen avslutat fasad, är katedralen ett underbart exempel på den gamla arkitekturen som fyller staden. Placan framför katedralen är också värd för många sommarens festivaler och evenemang.

Barcelona. Foto: Jens Rydén.
Barcelona. Foto: Jens Rydén.

Precis i hjärtat av staden, ligger Plaza Catalunya, en stor rund plaza med tre fontäner i slutet av La Rambla. Torget är alltid fullt med folk och duvor. Här finns flera butiker, bl.a varuhuset El Corte Ingles och den franska elektronikaffären FNAC.

Om du tycker om konst så missa inte Picasso muséet. Kanske det bästa i Barcelona. Här visas en samling som ger en fantastiskt inblick i en av de mest berömda konstnärerna genom tiderna. Från hans tidiga verk till hans upptäckt av modernism och kubism. Öppet varje dag fram till 15:00, kostnader ungefär 60 kr i entré.

Barcelona. Foto: Jens Rydén.
Barcelona. Foto: Jens Rydén.

Högst uppe på bergstoppen Tibidabo, 512 m över havet med utsikt över staden ligger en nöjespark och den katolska kyrkan Temple de Sagrat Cor som med sitt torn nästan når upp till 600 m över havet. Med karuseller, butiker och ett gammaldags pariserhjul är nöjesfältet också en fantastisk plats för lunch eller bara en eftermiddagspromenad. Nöjesfältet är det äldsta i Barcelona och vissa av attraktionerna är från tidigt 1900-tal. För att ta sig upp till toppen finns det förutom bussförbindelse med Placa Catalunya även en bergbana.

Barcelona. Foto: Jens Rydén.
Barcelona. Foto: Jens Rydén.

Port Vell, byggdes för de olympiska spelen 1992. Det är en vackert utformad hamn med promenadstråk och parker. Full av vandrare, musiker, konstnärer och folk under dagen, och dansklubbar och restaurangliv på kvällen. I detta område finns alltid något att se och göra. Här ligger också Láquarium de Barcelona där du kan gå i en gång omgiven av hajar och rockor samt det stora köpcentret Maremàgnum som erbjuder IMAX bio, massor av butiker och restauranger.

Barcelona. Foto: Jens Rydén.
Barcelona. Foto: Jens Rydén.

Nära hamnen ligger stranden, med varm sand och uppfriskande vatten. Barcelona har en lång kuststräcka, som till största delen utgörs av stadens stränder på över 4,5 km. Med sina ca 1100 m är Barceloneta är den största i Barcelona, och också en av de äldsta och mest traditionella stränderna i staden. Det är en favorit bland turister och används ofta för skolutflykter och andra aktiviteter. På grund av dess läge och närhet till tunnelbanan och flera busslinjer, anländer de flesta av strandens besökare med kollektivtrafik. De har väldigt bra säkerhet på stranden med många badvakter och högtalarsystem som ständigt påminner dig om att inte vara i solen för länge, dricka ordentligt och att man ska passa på barn och varandra.

Mina bilder från Barcelona ser du här, dock inte i samma klass som Jens ;)

// Madeleine

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

En annorlunda och fantastisk resa del 1

Följ med Emma från Flygstolens kundtjänst på hennes resa till Island. Söndag...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *