Temaresa – choklad!

Maison des Maîtres Chocolatiers
Maison des Maîtres Chocolatiers i Bryssel. Foto: www.shaniring.com

Är du liksom jag en chokladälskare? Tänk att istället för att få en chokladask på Alla hjärtans dag, få en kurs i tillverkning av de allra finaste chokladpraliner i Belgien! Här tillverkas t.ex. Cote d’Or, Godiva, Nirvana, Neuhaus och Guylian.

Många moderna historiker har uppskattat att choklad har funnits i ungefär 2000 år, men senaste forskningen tyder på att den kan vara ännu äldre. Det är svårt att sätta fingret på exakt när just choklad föddes, men det är klart att kakaon var omhuldad från början. Under flera århundraden i det gamla Latinamerika ansågs kakaobönor värdefulla nog att använda som valuta.

Praliner i mängder.
Praliner i mängder. Foto: http://rhint.wordpress.com

Till Europa togs choklad första gången 1502 av Christofer Columbus, och Spanien etablerade tidigt ett monopol på import. Först förtärdes chokladen i form av chokladdryck, och chokladhus som sålde drycken öppnade på många ställen i Europa. 1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första chokladkakan någonsin tillverkades 1847.

Maison des Maîtres Chocolatiers ligger på Grand Place.
Maison des Maîtres Chocolatiers ligger på Grand Place. Foto: kuwaitblogs.tomotiki.com

Belgiens kärleksaffär med choklad fick landet att sträva efter att hitta sin egen försörjning av kakao.
Kung Leopold II drog fördel av folket och de kakaofält som fanns i det koloniserade Kongo som då kallades Belgiska Kongo vilket gav nationen ett obegränsat förråd av kakaobönor.

Äldsta chokladbutiken i Belgien, Neuhaus.
Äldsta chokladbutiken i Belgien, Neuhaus. Foto: davidicke.com

Belgiens första chokladaffär, Neuhaus, öppnas i Bryssel 1857 och existerar fortfarande. Jean Neuhaus gjorde till en början sitt “godis” i källaren, bland annat laktrits som sades vara bra för magbesvär och bittra chokladkakor. Alla produkterna som framställdes likande mer medicin än konfektyr. Tillsammans med sin son började han använda sin tid till konfektyr och choklad och de medicinska produkterna ersattes ganska snabbt av godis, fruktgelé och vaniljchoklad. Det dröjde inte länge förrän butiken blivit det första och finaste chocolateriet i Bryssel.

En av de två tusen butiker som bara säljer choklad i Belgien.
En av de två tusen butiker som bara säljer choklad i Belgien. Foto: www.brusselspictures.com

Om du är intresserad av att göra en resa till Belgien på egen hand i chokladens tecken, går det alldeles utmärkt! I Bryssel finns flera museum, tea rooms, chocolaterier och guideade turer där man får se, dofta, vara med att tillverka och framförallt smaka på choklad.

Sterkmans Event är bara ett av många företag som erbjuder guidade turer i Bryssel. Här besöker man Choklad och Kakaomuseéet och får demonstration av chokladmästare som tillverkar praliner på plats. Självklart kan du besöka chokladmuséet på egen hand, det ligger på Rue de la Tête d’Or 9-11 i en vacker gammal byggnad som är från 1697. Huset renoverades 1945 och har inhyst chokladmuséet sedan 2005. Man har öppet tisdag-söndag mellan 10-16.30. Måndagar håller man stängt.

Gå en chokladkurs hos Zaabär - smaskens!
Gå en chokladkurs hos Zaabär – smaskens! Foto: www.thingstodoinbelgium.com

Hos Zaabär kan både du och barnen vara med och göra både tryfflar, choklad med kryddor och praliner. Man erbjuder även workshops för företag och grupper som vill göra något roligt på sin kick-off eller med sin team-building.

Kurser, demonstrationer, events och provsmakning erbjuds även hos La Maison des Maîtres Chocolatiers både för oss vanliga chokladälskare till professionella. Hit är det lätt att hitta, det ligger nämligen på Grand Place 4 och har öppet sju dagar i veckan från 10 på morgonen till 22 på kvällen.

Tröttnar du på choklad finns det alltid goda belgiska våfflor!
Tröttnar du på choklad finns det alltid goda belgiska våfflor! Foto: thewanderingstardust.blogspot.com

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Mysigt på julmarknad

Jag har bott i Tyskland några år, en av höjdpunkterna tyckte jag...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *