Big five i Afrika

Lejonkungen.
Lejonkungen.

När du läser om safari dyker termen Big Five ofta upp. De fem stora refererar till det afrikanska lejonet, leoparden, noshörningen, elefanten och buffeln. Varför  just dessa fem djur? Varför inte gorillan eller flodhästen? Uttrycket myntades av storviltsjägare och syftade till hur svårt och farligt det var att fälla dessa djur till fots. Därefter tog safariarrangörer och guider över och gjorde uttrycket till sitt. Ibland något man får tänka på när man är på safari, då vissa guider skyndar förbi en giraff bara för att hinna visa dig en buffel, eftersom man utgår från att du som besökare vill se de fem stora.

Jag och lejonungen i Zimbabwe.
Jag och lejonungen i Zimbabwe. Foto: Privat

Jag har själv haft förmånen att få besöka en nationalpark i Zimbabwe där man bl.a jobbar hårt för att bevara lejonstammen i världen genom att bl.a. se till att deras gener förs vidare utan inavel. En unge hade räddats av viltvårdare, jag fick den stora glädjen att hålla den i min famn. Det här är inget turistlejon utan ett unge som kommer växa upp så fritt man nu kan kalla det i en nationalpark. Jag kan berätta att hans kropp var tung och kompakt, pälsen på gränsen till sträv och klorna sylvassa. Vilken lycka för en kattälskare som jag!

Senare satt jag i en öppen jeep med en guide, vi körde genom parken precis i skymningen då giraffer stod stillsamt och betade från trädtopparna och några zebror tittade nyfiket på håll. Det var en mäktig känsla. Kommentera inlägget om du vill veta mer om safari i Afrika. Trevlig tisdag!

Tips! Vi har tidigare skrivit om Sydafrika och Kenya som är några av de länder i Afrika dit du kan åka på safari.

Den afrikanska elefanten, större än sin släkting i Asien.
Den afrikanska elefanten, större än sin släkting i Asien.
Den afrikanska buffeln.
Den afrikanska buffeln.
Den mäktiga noshörningen.
Den mäktiga noshörningen.
Leoparden - otroligt vackert kattdjur.
Leoparden - otroligt vackert kattdjur.

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Golf – vinnande resmål i världen

Varje år delas det ut priser och utmärkelser från organisationen IAGTO – (The...
Läs mer

1 Comment

  • Masai Mara i Kenya har den bästa safarin och man kan välja lyxtält eller billigare på plats <3 Sedan besöka sommar paradiset Mombasa! <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *