Phuket, Thailand

Phuket är en ö och en provins i Thailand. Ön är Thailands största och ligger vid landets sydvästra kust. Landskapet är huvudsakligen bergigt med en högsta punkt i toppen Mai Thao Sip Song som är 529 m ö. h. På den västra sidan ligger flera fina sandstränder som gjort ön till ett mycket populärt turistmål, inte minst för oss svenskar som kan fly vår vinter för thailändsk sommarvärme.

James Bond ön, Thailand.
James Bond ön, Thailand. Foto: Wikipedia

Ön bjuder på allt du kan önska av en solsemester. Förutom de fina stränderna och det klara vattnet är naturen storslagen. Här finns något för alla oavsett om du vill ha lugn och ro, dyka, festa, äventyr, njuta av naturen eller shoppa. På morgonen är det många som promenerar eller joggar längs stranden innan solen står för högt. Här erbjuds utflykter och aktiviteter såsom fiske, rida på elefanter eller båtturer bl.a. till Ko Tapu, som även kallas James Bond ön efter att den var med i filmen Mannen med den gyllene pistolen. Den ligger ute i nationalparken Phang Bay.

Elefantsafari. Foto: compassofthenorth.blogspot.com
Elefantsafari. Foto: compassofthenorth.blogspot.com
Fina Karon Beach, Phuket, Thailand.
Fina Karon Beach, Phuket, Thailand. Foto: www.knowphuket.com

Ett omtyckt val för semestern för många svenskar är Karon Beach som ligger i hjärtat av Phuket. Det passar för alla som tycker om fina sandstränder, bra restauranger och lite lugnare uteliv. Patong Beach ligger bara 20 minuter från flygplatsen, och är den största destinationen på ön. Stranden är härlig, shoppingen är varierande, gott om utflykter, nära till närliggande stränder och ett hett nattliv.

I Patong stad erbjuds ett stort utbud och barer, både mindre och större, go-go-barer, diskotek, nattklubbar och engelska pubar. Tempot här är högt med en huvudväg som fortsätter till Karon Beach och Kata Beach. Här finns det gott om internetcaféer där många även har Skype installerat för telefonsamtal hem.

Som ett vykort, Similian Islands, Thailand.
Som ett vykort, Similian Islands, Thailand. Foto: http://similandivecenter.com
Snorkla tillsammans eller dyk med tuber vid Similian Islands, Thailand.
Snorkla tillsammans eller dyk med tuber vid Similian Islands, Thailand. Foto: Tourism Authority Thailand

Om du drömmer om ett dykcertifikat eller redan har ett, erbjuder vattnen kring ön på massor av bra dykning och utbildning. Föredrar du att enbart snorkla finns det gott om bra platser, både nära stranden och de du måste ta dig till med båt. Kata Beach har ett stort korallev ca 80 meter ut från stranden där du kan se mycket fisk och om du har tur även havssköldpaddor. Ett av världens högst rankade ställen för dykning hittar du vid Similian Islands. Hit tar du dig med båt, ta med cyklop eller dyktuber. Starka strömmar både under och på ytan är inte ovanliga i Thailand, simma aldrig en längre stund mot en ström. Om du ser en röd flagga på en strand så betyder det att du inte ska bada. Anledningen är oftast strömmarna. Se upp för sjöborrar och annat giftigt under ytan.

Färskt och fräscht. Thai mat är populärt både i Sverige och i övriga världen.
Färskt och fräscht. Thai mat är populärt både i Sverige och i övriga världen. Foto: http://farm3.static.flickr.com

Det thailändska köket är omtyckt över hela världen. Skulle du trots allt tröttna på maten finns många restauranger med internationellt kök. För att undvika att bli sjuk, ät alltid mat som är nyligen och väl tillagad. Undvik sallad, frukt utan skal och okokta grönsaker.

Den största hälsofaran i Thailand är dock trafiken. Olyckor är mycket vanligt, inte så konstigt eftersom man inte behöver genomgå en körutbildning här som i Sverige utan man hämtar bara ut ett körkort hos polisen om man behöver ett. Den snabba vänstertrafiken håller sällan hastigheten. Räkna absolut inte att varken bilar, mc, eller mopeder stannar för att släppa över dig.

För att komma hit kan du antingen flyga till Bangkok och sedan fortsätta inrikes till Phuket eller flyga direkt. Igår skrev vi om 5-stjärniga flygbolaget Qatar Airways som flyger till Thailand till konkurrenskraftiga priser. Skönt på en långresa med service i toppklass!

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Galeries Lafayette

Självklart finns det massor av tillfälle till shopping i Paris. Det är...
Läs mer

1 Comment

  • Har precis kommit hem från en flygning tor Thailand, just med Qatar. Vi är helnöjda med personal, plats i flygplan o service. Tyvärr serverade dom likadana toast tre gånger på hemresan, annars var maten jättegod.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *