Bodrum Turkiet

Utsikt över Bodrums Marina och slott.
Utsikt över Bodrums marina och St. Peters borgen. Foto: www.information-turkey.net
Yalikavak Beach, Bodrum Turkiet.
Yalikavak Beach, Bodrum Turkiet. Foto: www.bodrumturkeytravel.com

Välkommen till charmiga kuststaden Bodrum, som ligger på den turkiska sydvästkusten, nordväst om Marmaris där Medelhavet möter Egeiska Havet och nära den grekiska ön Kos. Tidigare kallades orten Halikarnassos. Den gamla hamnstaden grundades redan 700 år fKr. och är ett väldigt populärt och omtyckt ställe både för turkiska och utländska turister och framförallt seglare.

Bodrum har en lång stolt historia och stoltserar bl.a. med St. Peters borgen,  som byggdes på 1400-talet, ett exempel på korsriddarnas arkitektur. Huvudvägen löper inåt landet från St. Peters borgen, som ligger på en stenig udde mellan två havsvikar. Denna huvudväg och vikarna på båda sidor bildar centrum av Bodrum. Befolkningen växer från 50.000 under vintern till över en halv miljon under sommaren.

Fiskmarknad i Bodrum. Foto: http://turkeysforlife.blogspot.com
Fiskmarknad i Bodrum. Foto: http://turkeysforlife.blogspot.com

Stränderna runt Bodrum halvön är många, dessutom erbjuder så gott som alla hotell pool. Nere i hamnen ligger många segelbåtar och yachter förtöjda. De smala gatorna är prydda med färgglada bougainvillea och vackra vitkalkade hus. Det finns många andra saker att se i omgivningarna av denna vackra stad, som Museet för Marinarkeologi, Halikarnassos Mausoleum, den antika amfiteatern eller det ottomanska varvet.

Längs den mest populära gatan, Cumhuriyet Caddesi, även känd som Barstreet, erbjuder små butiker kläder, handgjorda lädersandaler, turkiska fezer och tofflor  likväl som amerikanska kepsar och t-shirts. Shoppingen är både mångsidig och prisvärd.

Caféer och restauranger serverar ett brett utbud av  internationell mat såsom läcker turkisk kebab, kinesisk, mexikansk, indisk eller thailändska specialiteter och självklart traditionell ottomansk mat. På Meyhaneler Street finns ett stort utbud av turkiska smårätter, meze, som bäst konsumeras med ett glas turkisk Raki, eller gott vin som Pamukkale eller Doluca. Här kommer du att upptäcka den mer traditionella typen av underhållning för när natten faller på kommer grupper av musiker och magdansöser som vandrar mellan borden på restaurangerna.

Nattliv till långt in på morgonen för den som önskar.
Nattliv till långt in på morgonen för den som önskar. Foto: www.propertiesinbodrum.co.uk

Som besökare till Bodrum kan du dansa till gryningen ombord Turkiets enda flytande disco, klubben Catamaran, en klubb inbyggd i en stor båt, eller njuta av atmosfären i en nattklubb utomhus som den berömda Halikarnas. Hit kommer kändisar och andra promineneter från när och fjärran för att uppleva nattlivet i Bodrum.

Turgutreis, nästa största stad i Bodrum Turkey.
Turgutreis, nästa största stad på Bodrum halvön i Turkiet. Foto: Wikipedia

Sök prisvärt hotell

Sök lägsta pris flyg

Sök prisvärd paketresa

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Stockholm – upplev ett historiskt bröllop

På lördag sker något ganska ovanligt i Sverige, ett kungligt bröllop. Det...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *