Thai Airways

Thai Airways
Snart dags att gå ombord.

För drygt två veckor sedan klev jag och min 13-årige son ombord på Thai Airways i Köpenhamn för att flyga direkt till Bangkok. Jag har aldrig rest med Thai förut så jag var nyfiken på hur det skulle vara. Planet var en stor Boeing 747-400 som tar 389 passagerare. När man ser alla passagerare samlade i en och samma gate undrar man hur alla ska få plats, 389 människor är en rejäl samling!

Stämningen var hög på planet redan vid ombordstigningen.
Stämningen var hög på planet redan vid ombordstigningen.

Thai Airways är Thailands största flygbolag. Det har funnits sedan 1988 och utgår från Suvarnabhumi Airport i Bangkok. Thai är en av medlemmarna i Star Alliance – världens största flygbolagsallians, vilket bl.a. innebär att du får SAS bonuspoäng på din Thai biljett. Thai flyger till 72 destinationer i 35 länder, bl.a har man direktflyg till Bangkok från både Stockholm och Köpenhamn. Att flyga till Thailand från Köpenhamn tar ca 11 timmar, att flyga hem tar däremot drygt 13 timmar beroende på vindar och hur jetströmmarna rör sig över jorden.

Utrymmet mellan säterna var större än jag trott.
Utrymmet mellan säterna var större än jag trott.

Utrymmet mellan säterna var bra, och det gick att fälla bak stolsryggen mer än vad jag trodde. Så här blev jag positivt överraskad. En liten kudde i A4 storlek och en inplastad filt låg dessutom på varje säte.Vi satt på rad 67 av planets 70 numrerade rader. Filmduken var nio rader fram och eftersom stolarna i ett plan inte är placerade som i en biosalong var det omöjligt för oss att se annat än mittbenan på Colin Firth i The Kings Speech som var filmen som visades. De små lila påsar vi fick med hörlurar fick förbli oöppnade. Jag hade tagit med en liten dvd skärm från bilen och en packe filmer. Dessvärre räckte inte batterierna längre än halva filmen så om du tänker göra samma sak, packa gott om batterier i handbagaget! Som tur är hade jag back up underhållning i form av både iPod, iPhone med spel och serietidningar. Själv gillar  jag korsord och ond bråd död i bokform så det fick det bli för min del.

Alla fick hörlurar utan kostnad.
Alla fick hörlurar utan kostnad.
Jag kunde se filmduken, om jag stod upp.
Jag kunde se filmduken. Om jag stod upp. Med teaterkikare hade jag kanske kunnat följa filmen på den mindre skärmen i gången.
Meny på Thai Air
Meny på Thai Air. Inget för oss som fick ta det som blev över.

En annan nackdel med att sitta långt bak i planet visade sig när det var matdags. Den gulliga personalen delade ut menyer. Man fick välja mellan två rätter, både till middagen och frukosten som serverades senare när vi närmade oss Bangkok. När de sedan kom för att dela ut maten var de rätter vi ville ha slut. Det här hände alla fyra gånger, middag och frukost på väg till Thailand och middag, frukost på väg hem igen eftersom flygbolaget placerat oss på exakt samma platser på hemresan. Detta med sittplatserna var något man inte kunde påverka själv. Smått irriterande då jag betalat lika mycket för sonens biljett som passagerarna i raderna framför. Dock brukar 13-åringar vara lite kinkigare med maten än vuxna, i allafall är min son lite svårflörtad när det gäller stark Thaikyckling, så det hade känts bra i mitt mamma-hjärta om han fått den mat han ville ha. Och ätit mer än två tuggor.

Maten som alla ville ha, men inte den vi fick.
Maten som alla ville ha, men inte den vi fick.

Sammanfattningsvis om jag skulle ge Thai ett betyg får de 3 stjärnor av 5 möjliga. Personalen var väldigt snäll och hjälpsam. Sätena hade gott om utrymme för att vara ekonomiklass och maten smakade bra. (tyckte jag, sonen var mer tveksam). Minus för att man inte har bildskärmar på varje stolsrygg på en sådan pass lång flygning, för att maten tog slut och för att man inte kan påverka sin sittplats utan att det istället blir lite av ett lotteri. Vissa vill ju sitta vid gången och sträcka ut, andra trivs bäst vid fönstret och en del vill sitta vid nödutgången.

Mer om våra äventyr i Thailand följer i veckan. Önskar dig en fin onsdag :) // Madeleine

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Amalfikusten – hotell på Capri

Amalfikusten i Italien är känd som landets vackraste kuststräcka. Naturen, de charmiga...
Läs mer

3 Comments

  • Hej!
    Detta inlägget var till stor hjälp för mig, tack så mycket. Jag är 18 år och ska över nyår flyga själv till Thailand med ThaiAir. Jag har letat runt lite på internet efter omdömen, men ingen hade så utförliga åsikter som du! Det du har tagit upp, det var exakt det jag undrade över. Så tack igen.

    Vänligen Hanna

  • Jag har åkt till thailand 4 gånger.och har åkt med boeing 747 från stockholm jag har aldrig haft broblem att få sittplats vid gång.och sista gånge n som jag flög var kabinen uppgraderad så det var tv skärmar i alla stolar i ekonomi klass. Juli 2014..jag
    kan säga att servicen.var mycket bra med vänlig och trevlig personal.

  • Tack för en bra recension. Vi åker till Koh Lanta i mars med Apollo som använder sig av Thai Airways, så nu har vi fått idéer på vad vi ska ha med och vad vi ska tänka på

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *