Chaweng, Koh Samui, Thailand

Kanske har du följ min och sonens resa i Thailand? De tidigare delarna hittar du nedan. Idag har vi kommit tillbaka till Koh Samui och Chaweng.
Del 1 – Thai Airways
Del 2 – Bangkok Airways
Del 3 – Lamai Beach, Koh Samui
Del 4 – Haad Yao, Koh Phangan
Del 5 – Haad Yao, Koh Phangan del 2

Det hade blåst upp de senaste dagarna, så överfarten med katamaranen från Koh Phangan tillbaka till Koh Samui var något gungig. Jag har hört att man ska försöka fokusera blicken på en fast punkt när det gungar för att undvika att må dåligt. Jag hypnotiserade en liten ö, och klarade den 45 minuter långa båtturen ganska bra.

Amari Reef Resort Chaweng Koh Samui Thailand

Framme på Koh Samui igen väntade en minibuss som tog oss till vårt fina hotell, Amari Palm Reef Resort **** där priset för ett dubbelrum per natt ligger på fr. 1175:-

Amari Reef Resort Chaweng
Amari Palm Reef Resort i Chaweng. Fint 4-stjärnigt hotell. Foto: Privat

Wow, det här var ett fint hotell! Vi fick åka i en liten golfbil till vårt rum som låg på andra våningen utan hiss. Rummet var stort och lyxigt. Här fanns en stor dubbelsäng, en divan, skrivbord, minibar, vattenkokare, platt TV, dvd spelare med filmer att låna i receptionen, balkong med möbler och torkställning, strykbräda, strykjärn, badkar, dusch, fön. På skrivbordet låg en lång lista på aktiviteter/kurser som erbjöds på hotellet såsom thailändsk matlagning, yoga, skulptera i tvål, thailändska blomsterarrangemang, dykning, thai massage, badminton, boule, bordtennis och volleyboll. På fredagar ordnar man filmkväll med gratis popcorn.

Rum på Amari Palm Reef Resort
Vårt fina rum på Amari Palm Reef Resort. Foto: Privat

Rum på Amari Palm Reef Resort

Vilken frukost! Här fanns verkligen allt att välja mellan!
Vilken frukost! Här fanns verkligen allt att välja mellan! Foto: Privat

WiFi fanns men kostade ungefär 40 kr per dygn. Gratis WiFi erbjöds visserligen nere i frukostrummet men där var uppkopplingen sisådär. Däremot var frukosten i världsklass. Här fanns allt från ägg, korv, italiensk skinka, ostar, musli, sallader, sushi, vegetarisk mat, thaimat, frukt, juicepressar till din egen smoothie, wienerbröd och donuts.

Poolområdet vid stranden. Foto: Privat
Poolområdet vid stranden. Foto: Privat
Det andra poolområdet närmare vårt rum. Foto: Privat
Det andra poolområdet närmare vårt rum. Foto: Privat
Sex kilometer lång mjuk sandstrand. Tackar! Foto: Privat
Sex kilometer lång mjuk sandstrand. Tackar! Foto: Privat
Här har trafikvakten lagt sin stoppskylt i väntan på nya bilar. Foto: Privat
Här har trafikvakten lagt sin stoppskylt i väntan på nya bilar. Foto: Privat

Stranden som är 6 km lång, var bred och fin med mjuk ljus sand. Hotellet hade två poolområden. En pool låg vid huvudentrén i direkt anslutning till stranden och den andra låg närmare vårt rum. Vid poolen fanns en stor korg med bollar och badleksaker. Hotellet bredde ut sig på ett ganska stort område. Precis som i Lamai, låg vårt boende på andra sidan en trafikerad väg, Chaweng Beach Road, där det alltid stod två uniformerade vakter och såg till att alla kom säkert över vägen. Uppskattningsvis tog den ca 5 min att gå från vårt rum till stranden. I hotellets regi drivs den förstklassiga italienska restaurangen Prego som ligger precis intill. Om man passerar Prego och forsätter längs Chaweng Beach Road tog det inte många minuter innan vi var inne i själva orten Chaweng.

Många av restaurangerna är öppna, utan väggar. Foto: Privat
Många av restaurangerna är öppna, utan väggar. Foto: Privat
I Chaweng finns allt från thaimat via gatustånd till lyxrestauranger.
I Chaweng finns allt från thaimat via gatustånd till lyxrestauranger.
Chanel, Diesel, Luis Vuitton, Gucci ... take your pick! Foto: Privat
Kopior på Chanel, Diesel, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana, Prada, Gucci. Foto: Privat
Gott om billiga t-shirts, jeans och badkläder. Packa lätt! Foto: Privat
Gott om billiga t-shirts, jeans och badkläder. Packa lätt! Foto: Privat
Mycket hantverk att köpa, både små och stora format. Foto: Privat
Mycket hantverk att köpa, både små och stora format. Foto: Privat

Längs vägen trängs butiker, restauranger, varustånd, researrangörer och försäljare. Här finns ett brett utbud av restauranger med både thaimat och internationella kök. Tyskt, svenskt, sushi, bageri, 7 Eleven, Mc Donalds och Burger King. Precis som på Koh Phangan omvandlas själva stranden till en restauranggata på kvällen då man dukar ut stolar och bord och kör både meny och barbeque.

Otroligt skickliga konstnärer! Foto: Privat
Otroligt skickliga konstnärer! Foto: Privat
Bara att välja motiv ur stora konstkatalogen eller ta med egen bild. Foto: Privat
Bara att välja motiv ur den stora konstkatalogen eller ta med egen bild. Foto: Privat
Från oljemålningar till tatueringar. I Chaweng erbjuds allt! Foto: Privat
Från oljemålningar till tatueringar. I Chaweng erbjuds allt! Foto: Privat
Mat på mc. Foto: Privat
Mat finns överallt. Här en mobil restaurang på mc. Foto: Privat
En riktig jungelrestaurang! Foto: Privat
En riktig djungelrestaurang! Foto: Privat

I stan erbjuder försäljare allt från hantverk till kopior på märkeskläder, väskor och klockor. På flera platser satt konstnärer och målade oljemålningar direkt från stora konstkataloger där du kunde välja motiv: Picasso, Lichtenstein eller Monet eller traditionella Buddha motiv, rockstjärnor eller Simpsons. “Välj vad du vill” sa konstnärerna, “vi kopierar vad som helst på tre dagar”. Eftersom de är skolade konstnärer gör de det mycket bra dessutom, men visst svider det lite i mitt konstnärshjärta när man sitter och kopierar på det här viset.

Förutom vattenaktiviteter som snorkling, dykning, vindsurfing, fiske och jetski finns både cabaret och bio här. För dig som är intresserad av Thailands älskade nationalsport Muay Thai, thai boxning, erbjuder Chaweng Stadium i närheten av den legendariska nattklubben Reggae Pub, alla större matcher på ön. Vanligtvis hålls matcher två gånger i veckan men under högsäsong kan det bli fler. En matchkväll brukar vara tre timmar och börjar vid 21. För dig som vill ha nattliv finns massor av barer och klubbar där det festas till långt in på morgonen.

Big Buddha, Koh Samui, Thailand
Big Buddha, Koh Samui, Thailand. Foto: Nayton

Öns största och kanske viktigaste turistattraktion är den stora buddhastatyn Big Buddha vid Choeng Mon på den nordöstra sidan av ön, inte så långt från flygplatsen. Den 12 meter höga statyn byggdes 1972. Tänk på att klä dig rätt när du besöker tempel i Thailand. Helst både långbyxor och långärmat och ta av skorna innan du går in.

wat
Templet Plai Laem på Koh Samui. Bild: Jan Kunc

På promenadavstånd från Big Buddha finns det fina färgglada templet Plai Laem. Här kan du på baksidan mata fiskar i en liten sjö. Eftersom Koh Samui även kallas kokosnötsön, finns här gott om palmer. För att få ner nötterna tränar man apor att klättra upp och vrida eller sparka ner nötterna. Det är inte lika vanligt numera eftersom näringen inte är lika stor, men man kan fortfarande beskåda Monkey Work Coconut på vissa ställen. För dig som är nyfiken på reptiler, erbjuds en ormshow i närheten av Baan Phang Ka. Kungskobra, skorpioner och ödlor, bara att ta med kameran och låta sig tjusas.

Angthong Marine Park
Angthong National Marine Park. Bild lånad från Vilhelm Sjöström.

Angthong National Marine Park är en arkipelag och nationalpark med 42 öar mellan Koh Samui och fastlandet. Hit kan man göra en utflykt över dagen som rekommenderas! Djur- och växtliv är rikt och vackert med gröna bergskullar som sticker upp ur det turkosa vattnet.

Nu är det dags för oss att lämna Chaweng och bege oss till Bangkok. Återkommer!

// Madeleine

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

Uppmärksammad illustration

En av de saker som gör att jag trivs så bra på...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *