Sofiero Slott

 

Entre Sofiero

Sofiero är ett gammalt kungligt sommarslott med en vacker slottsträdgård som byggdes på mitten av 1800-talet av dåvarande kronprins Oscar och hans hustru Sophia. Det ligger ca 5 km utanför Helsingborg i Skåne. I början av 1900-talet skänktes Sofiero som bröllopsgåva till Gustaf Adolf och hans hustru Margareta. Det var först då slottsträdgården började träda fram på riktigt, eftersom Margareta var mycket trädgårdsintresserad. Gustaf Adolf var speciellt intresserad av just rhododendronbuskar och i slottsträdgården finns det nu över 400 olika sorter och lika många hybrider, vilket innebär att samlingen är norra Europas största. Förra året parken till Europas vackraste. 1973 skänktes Sofiero till Helsingborgs stad.

Utsikt Sofiero - Foto: Flygstolen

Sofiero Foto: Flygstolen

Sofiero Foto: Flygstolen

Sofiero Foto: Flygstolen

Det är en fantastisk färgsprakande vy du möts av då du kommer innanför entrégrindarna till den vackra slottstrådgården. De omtalade rhododendronbuskarna slår just nu ut i blom och vårlökarna har äntligen letat sig upp ur jorden och blommar för fullt. 
Sofiero erbjuder inte bara en fantastisk trädgård, utan du kan även avnjuta en god lunch inne på slottets restaurang.

Sofiero Foto: Flygstolen

Sofiero Foto: Flygstolen

Sofiero Foto: Flygstolen

Sofiero Foto: Flygstolen

Inne i slottet finns det  utställningar från olika konstnärer och arrangemang. 
Passa gärna på att besöka den lilla trädgårdsbutiken. Här kan du köpa med dig en liten rhododendronbuske, eller baranjuta av de vackra blommorna. Om du vill besöka Sofiero är trädgården öppen mellan 10-18, medan slottet har öppet mellan 11-18 alla dagar. Entrépriserna för vuxna är 80 kronor, pensionärer 60 kronor och barn upp till 18 år går in gratis. Ett besök på Sofiero kan varmt rekommenderas!

// Frida & Sandra

Sofiero Foto: Flygstolen

Sofiero Foto: Flygstolen
Alla bilder tagna av Frida och Sandra för Flygstolen.se

 

Skrivet av
Mer från Flygstolen

En dag på havet i Krabi

Det är tidig morgon i Krabi. Så tidig att man helst av...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *