Mycket att se i Bryssel

Efter en resa hit med Brussels Airlines och en första övernattning på fina Sheraton, var det dags att upptäcka staden. Belgien delas upp i tre regioner, Flandern, Vallonien och Bryssel. Här bor ungefär lika många människor som i Sverige, drygt tio miljoner, varav en miljon bor i Bryssel.

Vi samlades tidigt på morgonen för att gå en stadsvandring. Snett över gatan från vårt hotell börjar gågatorna. Vi gick längs Rue Neuve förbi butiker och restauranger till Place de la Monnaie Muntplein där Operan ligger, La Monnaie, som räknas som en av de främsta scenerna i Europa. En kvart innan föreställningen börjar, säljs om det finns, kvarvarande biljetter till ett vrakpris.

La Monnaie - operan i Bryssel. Foto: Madeleine
La Monnaie - operan i Bryssel. Ett bygge pågick när vi var där, men visst är det en vacker byggnad! Foto: Madeleine
Fina gallerian Saint-Hubert. Foto:Madeleine
Fina gallerian Saint-Hubert. Foto:Madeleine

Efter operan vek vi av in på Rue Grétry och passerade mysiga gatan Rue Bouchers där vi senare skulle äta lunch på Chez Leon. Här kom vi fram till vackra Galerie Saint-Hubert. Det är en inglasad galleria med anor från 1800-talet som påminner om Galleria Vittorio Emanuele II i Milano. Gallerian består av två större sektioner och en mindre. Här inne ligger bl.a. en mysig restaurang med fantastiskt god mat som rekommenderas, L’Ogenblick.

Nyligen renoverad fasad med förgyllda detaljer. Grand Place i Bryssel. Foto:Madeleine
Nyligen renoverad fasad med förgyllda detaljer. Grand Place i Bryssel. Foto: Madeleine
Vi var inte de enda turisterna på plats. Grand Place. Foto: Madeleine
Vi var inte de enda turisterna på plats. Grand Place. Foto: Madeleine

Vidare genom gallerian kom vi upp på magnifika Grand Place, stora torget på svenska. Platsen är från den sena medeltiden med byggnader från 1400-1600 talet, världsberömd och upptagen på Unescos världsarvslista. Här ligger Bryssels stadshus som byggdes redan 1402 och flera vackra gilleshus och patricerpalats. Jag filmade ett kort klipp från platsen som du kan se här:

Manneken Pis. Foto: Madeleine
Manneken Pis, för dagen klädd i blått. Foto: Madeleine
Jeanneke Pis. Foto: Madeleine
Jeanneke Pis. Foto: Madeleine

Från Grand Place är det inte många meter att gå till Mannekin Pis, den lilla statyn av en pojke som kissar i en fontän. Statyn finns i hörnet av Rue de L’Étuve och Rue du Chêne. Liksom Grand Place är statyn världsberömd och fotograferad av varje turist, även av mig. Man vet inte hur gammal den är. Den staty som står där idag är från 1600-talet men ersatte en stenstaty som stått på samma plats i århundraden. Det finns två olika historier om den lille pojken, den ena handlar om en borttappad pojke som när han hittades stod och kissade just i detta gathörn. Den andra berättar om en eld som bröt ut och om hur en liten gosse hjältemodigt försökte släcka den. Statyn har ofta kläder på sig för att fira olika högtidsdagar, över 500 olika dräkter har sytts upp och finns att beskåda på Bryssels stadsmuseum. I området kring statyn finns mängder med butiker som säljer små statyer, choklad och andra souvenirer. 1985 restes en kvinnlig variant av statyn på Impasse de la Fidelité som kallas Jeanneke Pis.

Gott om choklad och souvenirer kring Mannekin Pis. Foto: Madeleine
Gott om choklad och souvenirer kring Mannekin Pis. Foto: Madeleine

Från Manneken Pis promenerade vi till Grand Sablon, ett vackert torg med anor från 1600-talet där det ligger flera antikaffärer, chokladmäster Pierre Marcolini och inredningsbutiken Flamant, där man bara vill flytta in! Bilder från de platserna kommer i torsdagens inlägg. Här finns också både uteserveringar och små pikanta restauranger.

Bryssel är en mysig stad som det är lätt att ta sig runt i till fots. Gott om gågator och gränder, men bra att ha med en karta om du inte är en hejare på franska och kan fråga dig fram. Mer om mat, dryck och shopping de kommande dagarna här i bloggen. Hoppas du får en fin tisdag!

// Madeleine

Mina goa kollegor Fredrik och Johannes vid Grand Place. Foto: Madeleine
Mina goa kollegor Fredrik och Johannes vid Grand Place. Foto: Madeleine

 

 


Skrivet av
Mer från Flygstolen

Mysigt att umgås i Bryssel

Vi var tolv stycken som tillbringade en vårweekend i Bryssel. Fy sjutton...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *