Mysigt att umgås i Bryssel

Tycker du om våfflor? Då har du kommit rätt! Nom nom ... Foto: Madeleine
Tycker du om våfflor? Då har du kommit rätt! Nom nom ... Foto: Madeleine

Vi var tolv stycken som tillbringade en vårweekend i Bryssel. Fy sjutton vilken mysig stad och helg! Förutom vår resa med Brussels Airlines, som jag tidigare berättat om och vårt hotell vi bodde på, hann vi med att se en hel del sevärdheter och njuta av god mat och dryck.

Nästan det första som mötte oss när vi klev ut från hotellet till gågatan var den här ljuvliga synen. Det var som om hela luften doftade jordgubbar! De flesta gatorna inne i stadskärnan är gågator av kullersten. Inte så lämpligt med höga klackar men åh så mysigt. Inne på Rue des Bouchers 18 ligger restaurangen Chez Leon. Man kan tro att den inte är så stor, men uppför trappan vindlar restaurangen vidare i olika rum och små salonger som aldrig tycks ta slut. En mycket vanlig rätt i Bryssel är musslor med pommes frites som man naturligtvis serverar på populära Chez Leon. Här får du välja hur du vill ha dina musslor: vitlök, friterade, med ost, vinäger eller smörkokta. Hur du än vill ha det så fixar man det. Själv åt jag räkor i vitlök, någon tog pasta, andra provade fisk och kött. Vi var nöjda med maten, gott med pain riche till och fick med oss varsin kakburk på vägen ut.

Härligt mogna belgiska jordgubbar. Mums! Foto: Madeleine
Härligt mogna belgiska jordgubbar. Mums! Foto: Madeleine
Fullt av mysiga gränder, här ser vi Rue des Bouchers. Foto: Madeleine
Fullt av mysiga gränder, här ser vi Rue des Bouchers. Foto: Madeleine
Menyn på Chez Leon - en hel del att välja på. Foto: Madeleine
Menyn på Chez Leon - en hel del att välja på. Foto: Madeleine
Dags att bege sig in i de spännande gamla bryggeriet. Foto: Madeleine
Dags att bege sig in i de spännande gamla bryggeriet. Foto: Madeleine

När vi ätit vår lunch tog vi en promenad till Brasserie Cantillion. Nu kanske du tror att vi är galna och på väg till en till restaurang men Brasserie Cantillion är ett bryggeri där man gör öl. Det var inte långt att gå från restaurangen, tog kanske 15-20 minuter. Bakom en ganska oansenlig fasad på Rue Gheude Straat 56 ligger familjen Cantillion familjeföretag där man har bryggt öl sedan år 1900 på samma sätt. Här framställs de populära dryckerna Lambic, Gueuze, Faro och Kriek.

Vår härlige guide Jaques berättade med passion och inlevelse. Foto: Madeleine
Vår härlige guide Jaques berättade med passion och inlevelse. Foto: Madeleine
I butiken kunde man köpa både öl, t-shirts och fina affischer. Foto: Madeleine
I butiken kunde man köpa både öl, t-shirts och fina affischer. Foto: Madeleine
Familjen Cantillions berömda logotyp, en glad herre. Foto: Madeleine
Familjen Cantillions berömda logotyp, en glad herre. Foto: Madeleine

Nu vaknade killarna i sällskapet till och tyckte att vår weekend började arta sig. En underbart härlig farbror, Jaques, guidade oss runt i lokalerna och berättade allt om företaget, de röda kopparkärlen, jäsningsprocessen och ledde oss slutligen till provsmakningen. Jag tror att man måste vara något av en ölconnoiesseur för att njuta av de här dryckerna som i mitt tycke var ganska sura. Men atmosfären, människorna och stämningen i lokalen var underbar. Det gjorde inte saken sämre att en kör med unga pojkar på besök från Kanada var i lokalen samtidigt som oss och sjöng så vackert att vi fick både gåshud och tårar i ögonen.

Dags för provsmakning. Foto: Madeleine
Dags för provsmakning. Foto: Madeleine

Efter vårt besök på Cantillion begav vi oss i sakta mak tillbaka till hotellet. Det var underbar vårvärme ute och affärerna höll öppet till 19, vissa ända till 21. På hotellet passade en del av oss på att njuta av poolen eller tog en liten paus på rummet innan det var dags för middag på L’Estrille du Vieux Bruxelles, en restaurang som funnits sedan 1587 och serverar franska läckerheter. Efter middagen blev det utgång. Det finns gott om klubbar, barer och restauranger som håller öppet sent. Vi hamnade på ett par olika där det spelades livemusik och på någon var servitriserna från Sverige. Bryssel är en väldigt trevlig stad att besöka, mycket att se och göra, god mat och dryck att njuta av och gångavstånd till det mesta. Funderar du på en weekendresa, varför inte resa hit?

Restaurang Foto: Madeleine
Restaurang Foto: Madeleine
Några beställde avsmakningsmenyn. 7 små rätter, allt från löksoppa till kyckling. Foto: Madeleine
Några beställde avsmakningsmenyn. 7 små rätter, allt från löksoppa till fisk och kyckling. Foto: Madeleine
Fina Regina och Christine. har du ringt vår kundtjänst någon gång har du kanske pratat med dem. Foto: Madeleine
Fina Regina och Christine. Har du ringt vår kundtjänst någon gång har du kanske pratat med dem. Foto: Madeleine
Hela gänget samlat till bords. Behöver jag nämna att vi skrattade nonstop? Foto: Madeleine
Hela gänget samlat till bords. Behöver jag nämna att vi hade jättetrevligt? Foto: Madeleine
Skrivet av
Mer från Flygstolen

Billiga hotell i Kapstaden

Idag tipsar vi om tre billiga hotell i Kapstaden i klasserna 2,...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *